Nye pir nord på Gardermoen er åpnet for prøvedrift.

Åpnet den nye piren på Gardermoen

Torsdag kom historiens første passasjerer til den nybygde pir nord på Gardermoen.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag 13. oktober klokken 12.45 ankom det første flyet med passasjerer til pir nord på gate C7. Flyet kom fra Tromsø og det var Norwegians DY375 som fikk æren av å være første flyselskap til å betjene den nye piren. SK359 fra SAS lander klokken 1330 fra Trondheim.

 - Vi er glade for å åpne deler av pir nord for publikum og vi er svært stolte av å endelig kunne vise frem bygget, sier utbyggingsdirektør i Avinor Oslo Lufthavn, Thorgeir Landevaag om den historiske markeringen i en pressemelding.

Prøvedrift

Frem til desember vil pir nord være i prøvedrift og kun enkelte innlandsflygninger vil bli satt opp. Det er primært flygninger som vanligvis ville gått til og fra pir syd som blir omdisponert til den nye piren.

- Etter hvert vil en større del av anlegget bli tatt i bruk og etter planen åpner vi hele pir nord for trafikk i begynnelsen av desember, forteller Landevaag.

Når pir nord åpner for all trafikk i desember er det med elleve gater, hvor av ni stykker kan brukes til både innlands- og utlandstrafikk.

- I den øverste etasjen av pir nord vil all innlandstrafikk være, mens utlandstrafikken vil være i etasjen under. Det betyr at et fly fra Trondheim kan parkere på gate, slippe av passasjerene og ta imot nye passasjerer som skal videre til en utlandsdestinasjon, forklarer Landevaag.

Følg med på skiltene

Flyplassen blir nesten dobbelt så stor og med dagens åpning av pir nord blir det viktig for alle reisende å følge godt med på skiltingen og skru av autopiloten, forklarer Landevaag.

- Reisen går som normalt, så vår anmodning er at man følger litt ekstra med på skiltingen og informasjonen fra flyselskapene. Man kan også laste ned Oslo lufthavns flyplassguide, EarlyBird, da er man sikret riktig og god reiseinformasjon, sier han.

Åpningen av nye pir nord for prøvedrift er et viktig ledd i åpningen av nye Oslo Lufthavn. Flyplassen skal trinnvis åpnes frem mot den offisielle åpningen 27. april 2017.

Fakta om den nye piren

  • Nyer gater: 9 fleksigater innland/utland (Schengen) + 2 utlandsgater (Schengen) = 20 nye gater
  • Gatenavn: C1-C9 innland, D1-D11 utland
  • Kapasitet: ca. 1 million passasjerer pr år pr fleksigate
  • Areal: 63.000 m2
  • Bredde: 40 meter på utland og 30 meter på innland (øvre nivå)
  • Lengde: 300 meter 
Powered by Labrador CMS