Knut Nygård presenterer TAG Sensors-løsningen på Schenkers sjømatseminar på Gardermoen nylig.
Knut Nygård presenterer TAG Sensors-løsningen på Schenkers sjømatseminar på Gardermoen nylig.

Den perfekte sjømat-logistikken

- Vi er rigget for å gå ut i den store verden, sier Knut Nygård, adm. direktør i Mo i Rana-bedriften, TAG Sensors.

Publisert

De utvikler en teknologi innen mat- og medisinindustrien de foreløpig er alene om i verden.

På Schenkers sjømatseminar nylig presenterte TAG Sensors-sjefen digitalisering av kjølekjede-data innen sjømat.

Nygård forteller at Schenker benytter løsningen på begge sine hub´er på Gardermoen for kvalitetskontroll av fersk fisk.

- Det gir selskapet bedre temperaturovervåkning og økt fokus på kvalitetskontroll, forteller TAG Sensors` adm. direktør, eier og gründer og fortsetter:

Schenker benytter løsningen på begge sine hub´er på Gardermoen for kvalitetskontroll av fersk fisk. Her fra GPC Gardermoen Perishable Center.
Schenker benytter løsningen på begge sine hub´er på Gardermoen for kvalitetskontroll av fersk fisk. Her fra GPC Gardermoen Perishable Center.

Gjennom nåløyet

- I 2018 kom vi gjennom nåløyet og fikk 1,4 mill. euro i støtte gjennom EU Horizon 2020. 7.–9. mai deltar vi med stand på Seafood Expo i Brussel, under Arena Nordlands paviljong.

Mo i Rana-bedriften har utviklet et system for å overvåke kaldkjedeadministrasjon for mat og farmasøytisk industri.

Ved hjelp av sensorer koblet opp mot en ny og sikker skylagring, kan de overvåke temperaturen på mat og medisin under transport.

Behov og inntjening

Behovet er stort på verdensbasis.

– Innen matindustrien kastes en tredjedel av all mat som blir produsert i verden. Mye av det er relatert til kjølekjedebrudd i transport, sier Nygård.

Varer som blir skadet eller ødelagt under transport eller lagring har stor innvirkning på bunnlinjen.

Ifølge TAG Sensors-sjefen er det mye penger å spare ved å optimalisere transportkjeden og samtidig ha mulighet til å enkelt bevise hvem som ikke har transportert varene i henhold til rett temperatur.

Ved utgangen av året har TAG Readers etablert gatereaders med signal som sikrer automatisk avlesning av temperaturloggerne.
Ved utgangen av året har TAG Readers etablert gatereaders med signal som sikrer automatisk avlesning av temperaturloggerne.

En genial, komplett løsning

Løsningen er en temperatursensor med innebygd RFID-enhet festet til et enkelt produkt eller en pakke. En mobilapp leser temperaturloggen fra temperaturfølermerket og loggene lagres i en database.

Labelen har innebygget termometer, klokke og memory.

Nå introduserer selskapet også en såkalt kombitag for temperatur og fraktnummer i en og samme etikett.

Siden etableringen i 2012 har TAG Sensors utviklet en komplett low cost-løsning for temperaturlogging i kjølekjeden.

- Vår visjon er å levere en løsning for det globale markedet og vi retter oss spesielt mot store selskaper innen transport av mat og farmasi, forteller Nygård.

Foruten Schenker, er også selskaper som SalMar, Unicef, Mc Donalds, HAVI, Apotek 1, Kvarøy og Bakkavor nære samarbeidspartnere.

Samling

Rundt midtsommers samler TAG Sensors hele produksjonslinjen i nye lokaler i Mo i Rana.

- Kompetanse, produksjonslinje og videreutvikling av produktet samlet på ett og samme sted, sikrer høy kvalitet på både produkt og løsninger, understreker Nygård.

Temperaturlabler leses av med mobil.
Temperaturlabler leses av med mobil.

TAG Sensors produksjonslinje har en kapasitet på 33 millioner labler årlig. På Mo har selskapet 13 ansatte. I tillegg har selskapet globale samarbeidspartnere som Platform Ventures, Breed Reply og Elite Partners Capital. Det gjør at TAG Sensors dekker markeder i USA, Europa og Asia.

- Våre løsninger koster bare femtedelen av prisen til konkurrentene. Siden temperatur-lablene printes og festes rett på eskene, har løsningen også høy automasjonsgrad, understreker Nygård som også forteller at neste generasjons labler nå testes av bedriftens ingeniører.

TAG Sensors-sjefen fremhever at sluttbruker kan lese av temperaturloggen med RFID- og NFC avlesning, og ved bruk av telefon-app.

- Ved utgangen av året har vi etablert gatereaders som sikrer automatisk avlesning av temperaturloggerne. Da kan våre kunder gå fra tilfeldig temperaturkontroll til å kontrollere på pall- og eskenivå. Med denne løsningen kan svake ledd i transportkjeden oppdages og forbedres, forteller Nygård.

På verdenstoppen

Nylig gikk Tag Sensors av med seieren i den norske delfinalen av Startup World Cup.

Neste steg er å ta hjem pokalen i selveste Startup World Cup (SWC), og som tilbyr innovasjons- og entreprenørskapsmuligheter for gründere over hele verden.

Teknologiselskapet Silicon Vikings har samarbeidet med Startup World Cup for å bringe denne konkurransen til Norden og de baltiske landene.

I den regionale finalen i Norge var Tag Sensors et av sju selskaper som var kvalifisert.

Hovedpremien i den europeiske finalen i april er en investeringspris på 500.000 euro.

Verdensfinalen finner sted i San Francisco, på selveste nasjonaldagen fredag 17. mai. Vinner Tag Sensors cupen globalt, kan Mo i Rana-selskapet innkassere investeringsprisen på én million dollar.