Vil sette frakt-jumbo i rute til Lakselv

Allerede fra september kan Boeing 747 fraktfly med rute til USA og Asia bli et vanlig syn på Lakselv lufthavn Banak.

Publisert Sist oppdatert

Bak planene står selskapet Viking International Airlines (VIA), som har amerikanske John Kunkle som medeier, skriver Finnmark Dagblad. Kunkle har tidligere vært Chief Pilot i Atlas Air, verdens største Boeing 747-operatør.

Tidligere denne uken skal Kunkle sammen med CEO i VIA Norge Ragnvald Brobakken ha hatt møter med flere fiskeeksportører. Det skal også gjennomføres møter med Avinor, Innovasjon Norge, Finnmark fylkeskommune og Sametinget.

Tar sikte på fem fly

Selskapet disponerer flere Boeing 747-fly. Det første flyet som blir klart for bruk er et rent fraktfly, med en kapasitet på 100 tonn gods. Dette flyet ventes til Gardermoen mellom 1. og 10. juni. Her skal flyet sertifiseres og registreres for bruk.

– Mens flyet står på Gardermoen vil vi gjennomføre møter med potensielle kunder, slik at de kan se på maskinen, sier Brobakken til Finnmark Dagblad.

Etter hvert er tanken at selskapet skal disponere fem Boeing 747-maskiner.

Gir fortrinn

Ordfører Knut Roger Hanssen (H) har tro på løsningen med godsfrakt, og tror dette kan skape ringvirkninger og gi fylket et fortrinn.

– Det vil være veldig positivt for næringslivet dersom vi får dette på plass. Man vil få et konkurransefortrinn fordi de varene som er tenkt eksportert ut vil komme fram blodferske. Det er nemlig kvaliteten som selger, fastslår Hanssen.

Lakselv lufthavn Banak har den siste tiden hatt besøk av chartrede fraktfly to ganger i uken, ifølge lufthavnsjef Steinar Solheim. Disse flygingene er knyttet til Storbukt Fiskeindustris eksport av levende kongekrabbe via Oslo Lufthavn.