Hainan Airlines planlegger direkterute mellom Beijing og Oslo Lufthavn. Foto: Hainan Airlines
Hainan Airlines planlegger direkterute mellom Beijing og Oslo Lufthavn. Foto: Hainan Airlines

Sjømatrute Oslo-Beijing likevel

Hainan Airlines planlagte direkterute mellom Beijing og Oslo Lufthavn ser ut til å realiseres likevel når Avinor får diplomatisk bistand.

Publisert

I slutten av mai krevde sjømatnæringen et hastemøte med samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, etter at norske myndigheter hadde nektet Avinor bistand til å etablere direkteruter mellom Kina og Norge.

Snur i saken

Ifølge E24 har et møte mellom blant andre sjømatnæringen, NHO og samferdselsministeren, ført til at Solvik-Olsen har snudd og vil la Avinor få bistand gjennom ambassaden likevel.

– Vi forstår godt sjømatnæringens ønske om enda bedre flytilbud mot store markeder i Asia, og spesielt Kina. Her er direkteruter fra Norge å foretrekke, både for kvaliteten på produktene og for å styrke norsk næringsliv, skriver Solvik-Olsen i en e-post til E24.

Norsk Industri, hvor blant andre Marine Harvest er medlem, er naturligvis storfornøyd med avgjørelsen.

– Fra Norsk Industri og sjømatnæringens side er vi begge fornøyde med resultatet og gir honnør til Solvik-Olsen for rask respons og stor imøtekommenhet, sier kommunikasjonsdirektør Finn Langeland.

Også Avinor er fornøyd

– Vi opplever at vi har bred støtte fra myndighetene for vårt arbeid med å legge til rette for flyselskaper og norsk næringsliv, sier kommunikasjonssjef Kristian Løksa.

Ifølge nettstedet Flysmart24 har det kinesiske flyselskapet Hainan Airlines allerede søkt og fått innvilget landingsrettigheter for en direkterute mellom Beijing og Oslo Lufthavn. Ruten skal etter planen være i drift i løpet av 2019.