Hurtigrutens avtale løper fram til senes 2020. Etter det kan et annet selskap få avtale om fergeruten mellom Bergen og Kirkenes.
Hurtigrutens avtale løper fram til senes 2020. Etter det kan et annet selskap få avtale om fergeruten mellom Bergen og Kirkenes.

Stor konkurranse for Hurtigruten

Fra 2020 er ruten mellom Bergen og Kirkenes konkurranseutsatt. Ifølge Samferdselsdepartementet er mange aktører interesserte i å utfordre Hurtigruten.

Publisert

– Vi opplever betydelig interesse fra potensielle tilbydere, og er opptatt av god dialog i forberedelsen til konkurransen, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), ifølge NTB.

Da EFTAs overvåkingsorgan (ESA) godkjente subsidiene i dagens Hurtigrute-avtale, ble det påpekt at det måtte legges til rette for mer konkurranse når Samferdselsdepartementet inngår ny avtale om denne ruten.

Regjeringen ønsker å sikre et godt kystrutetilbud og opprettholde dagens rute med helårlige, daglige og gjennomgående seilinger i 34 havner på strekningen Bergen-Kirkenes.

 – Konkurranse bidrar til at vi oppnår et godt tjenestetilbud for kystbefolkningen – samtidig som de reisende og staten ikke må betale mer enn det som er nødvendig, sier Solvik-Olsen.

 Avtalen med Hurtigruten går ut i 2019 og kan forlenges til 2020. Samferdselsdepartementet planlegger å lyse ut konkurransen om en ny avtale når Stortinget har behandlet Nasjonal Transportplan 2018-2029, slik at ny kontrakt kan inngås i god tid før 2020.

 – Vi oppfordrer derfor alle potensielle tilbydere, norske og utenlandske, til å delta i en markedsdialog med Samferdselsdepartementet, sier Solvik-Olsen.