Ifølge kanalmyndighetene ligger Ever Given nå 80 prosent i riktig retning.
Ifølge kanalmyndighetene ligger Ever Given nå 80 prosent i riktig retning.

Ever Given er løs - tror kanalen kan åpne igjen mandag

Ever Given er dratt av grunn.

Publisert Sist oppdatert

Containerskipet Ever Given, som siden tirsdag forrige uke har sperret Suezkanalen, er blitt dreid og står 80 prosent i riktig retning, opplyser den egyptiske kanalmyndigheten.

Tidligere mandag morgen meldte shippingserviceselskapet Inchcape Shipping at konteinerskipet var dratt av grunn. Redningsarbeiderne hadde da klart å få akterenden av skipet løs. Akterenden stod opprinnelig på grunn fire meter fra land, men det har lyktes å snu skipet såpass at akterenden mandag morgen var 102 meter fra strandlinjen.

Wall Street Journal skriver at skipet er delvis løst. Sjefen ved kanalmyndigheten Suez Canal Authority, Osama Rabie, sier til avisen at slepebåter har fått løs baugen på skipet.

– Dette er gode nyheter. Vi er ikke ferdig ennå, med det har beveget seg, sier Rabie til avisen.

Skipets ror og propeller virker som de skal, og vil kunne hjelpe taubåtene med å flytte skipet, slik at kanalen kan åpne igjen. Ytterligere arbeid med å få skipet til å flyte helt på egen hånd skal etter planen starte 11.30 lokal tid (09.30 norsk tid), når tidevannet igjen er på vei opp.

Kan åpne mandag

Lederen for den egyptiske Kanalmyndigheten varsler mandag morgen at kanalen er ventet å gjenåpne for passeringer klokka 11, melder CNBC Arabia via Twitter. Til egyptisk TV sier han:

- Det er meget mulig at vi midt på dagen kan gjenoppta skipstrafikken, om gud vil. Vi kommer ikke til å kaste bort ett sekund.

CEO i Smit Salvage, et nederlandsk bergingsselskap som er med på jobben, Peter Berdowski, er ikke like optimistisk.

- Vi har bevegelse, som er gode nyheter, men jeg vil ikke si at det er barnemat herfra, sier han til nederlandsk TV.

Ifølge Berdowski skal vann med høyt trykk pumpes inn under baugen på skipet for å fjerne sand og leire, men om det ikke lykkes kan det bli nødvendig å losse containere fra skipet, noe som vil føre til store forsinkelser.

Skipsdata viser en stor mengde skip både nord og sør for Suezkanalen som venter på å passere.
Skipsdata viser en stor mengde skip både nord og sør for Suezkanalen som venter på å passere.

Sperret i nesten en uke

Ever given har siden tirsdag morgen forrige uke sperret Suezkanalen, etter at det kom ut av kurs, grunnstøtte og endte opp med å stå på tvers av kanalen. Det har skapte store problemer for internasjonal handel, og flere hundre skip er blitt forsinket som følge av grunnstøtingen.

Nyheten om at deler av skipet er dratt av grunna, kom mens ti slepebåter jobbet med å få skipet i bevegelse samtidig som det var fullmåne og springflo.

De siste bildene fra marinetraffic.com viser at Ever Given ikke lenger sperrer hele kanalen: