Salmosped fortsetter sin eventyrlige flyreise.Foto: Salmosped
Salmosped fortsetter sin eventyrlige flyreise.Foto: Salmosped

Salmospeds eventyrlige flyreise

Salmosped har hatt en eventyrlig reise siden etableringen 1. mars 2010. Nå er Jetpak-veteran Eskild Wenaas ansatt som adm. direktør.

Publisert

Flyfrakt av sjømat er blitt big business for flyspeditøren som hadde en omsetningsøkning fra 310 millioner i 2012 til 554 millioner kroner i 2015.

Og fiskelykken for Salmosped ser bare ut til å fortsette med Wenaas som leder. Han har solid erfaring fra flyspedisjon og kommer fra stillingen som Production Operations Manager i Jetpak, et selskap hvor Wenaas har hatt ledende roller siden 2002.

Salmosped ekspederer i dag 30 prosent av den norskproduserte laksen til utenlandske kunder.

Flyspeditøren som har spesialisert seg på flyfrakt av fisk og sjøprodukter til oversjøiske markeder har base på Fjellhamar utenfor Oslo. Her bestreber de seg på å utvikle nye og effektive transportløsninger med fly fra Norge. Salmosped har et godt og nært samarbeid med aktuelle flyselskap.

Norges anstrengte handelsforhold til Kina har rammet eksporten og dermed også Salmosped. Men den formidable veksten på det amerikanske markedet har veiet godt opp for nedgangen. Sykdom på laksen fra Chile har ført til stor etterspørsel etter norsk fisk i USA.

- Tradisjonelt har vi vært sterke på fjerne Østen, men nå har både det amerikanske markedet og Midtøsten kommet sterkere, forteller Morten Svendsen som nå har overlatt den daglige ledelsen til Eskild Wenaas.

Svendsen har i løpet av de siste 20 årene han vært med på å starte de to største aktørene innen flytransport av laks fra Norge. Først etablerte han Quality Cargo, som ble kjøpt av DHL for noen år siden. Deretter startet han Salmosped AS som på seks år har tatt en markedsandel på 30 prosent.

I fjor eksporterte Norge sjømat for 91,6 milliarder kroner, viser statistikk fra Norsk sjømatråd. Det er en økning på 17 milliarder kroner, eller 23 prosent fra 2015 da det også ble satt rekord.

Oppdrettsnæringen står for mesteparten av verdiskapningen innen sjømat i Norge, og hvor Salmosped har en sentral rolle i lakseeksporten.