Landstrøm er på plass i Karmsund Havn.
Landstrøm er på plass i Karmsund Havn.

Første landstrømanlegg åpnet

Den 28. januar åpnet Karmsund Havn sitt første landstrømanlegg på Killingøy Offshore og Subseabase.

Publisert

Åpningen ble foretatt av Haugesunds ordfører Arne-Christian Mohn, og ble markert ved at Solstad Offshores "Normand Mermaid" slo av sine motorer og gikk over til landstrøm.

Karmsund Havn ønsker å være et utstillingsvindu for fremtidens havn, får Moderne Transport vite.

- Å kunne tilby landstrøm til skip, er en sentral del av vår satsing. I desember 2016 fikk Karmsund Havn nærmere 10 millioner kroner i støtte fra Enova til landstrømtiltak. Bidraget fra Enova har vært et viktig insentiv til å investere i fire landstrømanlegg. Westcon Power & Automation ble tildelt kontrakten, og de har nå levert de fire anleggene på Killingøy, Garpeskjær og i Bøvågen, opplyser havnedirektør Tore Gautesen. Han påpeker videre at anleggene skal spare miljøet og omgivelsene for forurensnig og ikke minst redusere støy fra skip som ligger ved kai.

- Den store vinneren er miljøet, fastslo Gautesen under markeringen.

Ved å benytte landstrøn kan skipene slå av hjelpemotor og generator, som produserer strøm til nødvendige funkjsoner ombord. Dermed unngås utslipp av helseskadelig Nox, svovel, sotpartikler og klimagassen CO2 - i tillegg til at navnte støynivå reduseres, melder Karmsund Havn.