Svensk lastebilfest igang

Elmia Lastbil 2014 åpnet i dag i Jönköping i Sverige. En fire dagers lastebilfest med mange nyheter og mye å se på.

Publisert Sist oppdatert

Midt på plassen foran Mercedes-teltet sto en lastebil med hvitt slør over. Under sløret sto den nye Mercedes-Benz Econic. Verdenspremieren på den nye bilen var lagt til Jönköping.

Econic har vært igjennom en totalt renovering. Utvendig er bilen blitt litt rundere i kantene. Innvendig er det flere detaljer som er til å kjenne igjen fra Actros, Antos og Aroxs.

Også motorer og drivlinje er nytt. Den største nyheten er den gassdrevene versjonen av Econic. I Euro 6 utførelse yter den 302 hk og går to til tre desibel stillere enn forgjengeren.

Viktig marked

Skandinavia er et viktig marked for gassbiler hos Mercedes. Det var en av grunnene lanseringen ble lagt til nettopp Jönköping.

I Norge går de fleste Econic som søppelbiler. For mange nye kontrakter er det en forutsetning at bilene som brukes går på gass.

Nordic Trophy

Sør-Sverige har hatt noen enorme nedbørsmengder de siste ukene. Flere områder i sørvest Sverige er blitt katastrofeområder i det siste. Også på Elmia kom regnværet på åpningen. Likevel strømmet et lastebilinteressert publikum inn portene.

I helgen går Nordic Trophy av stabelen inne på området. Da skal det avgjøres hvem som har de fineste lastebilene. Juha Ristimaa har deltatt hvert år siden 1999 og vunnet fem ganger. Han har ifølge ryktene gjort noen forbedringer på sin Scania med Madonna-tema som vant i fjor.

Elmia Lastbil-messen har vært arrangert siden 1983. I 2012 var det 434 utstillere og det var drøyt 39.000 besøkende.