Scania 25 L batterielektrisk 6x2 Foto: Scania
Scania 25 L batterielektrisk 6x2 Foto: Scania

Scania lanserer hel-elektrisk lastebil

Scania lanserer sin første hel-elektriske lastebil. Med en rekkevidde på opptil 250 km kan den elektriske Scania-lastebilen kjøre en hel dag før den returnerer til depot for å lade over natten.

Publisert Sist oppdatert

Ved behov for utvidet rekkevidde kan sjåføren hurtiglade lastebilen under en pause eller ved et naturlig stopp på ruta.

Lastebilen er tilgjengelig med enten fem batterier på totalt 165 kWt og 130 km rekkevidde, eller ni batterier på totalt 300 kWt kapasitet og 250 km rekkevidde. Rekkevidden er naturligvis avhengig av vekt, hytte, påbygg og kjørerute.

Tilleggsbatterier er montert på ramma. Den nye elektriske motoren leverer kontinuerlig 230 kW kraft, omtrent 310 hk. Motoren har to gir for å gi høyere dreiemoment over et bredere hastighetsspekter, for å forbedre komfort.

80 prosent lading på ca. 55 minuter

En av de store fordelene med elektrisk motor kontra forbrenningsmotor er høy kontrollerbarhet. I praksis vil kunden oppleve raskere akselerasjon og respons fra drivlinjen.

Andre komponenter nødvendig for hel-elektrisk drift, som batteristyreenhet, batterikjøling, elektrohydraulisk styresystem, elektrisk luftkompressor og omformer er montert langs rammen.

Scanias batterielektriske lastebil kommer utstyrt med en CCS-ladekontakt for lading på strømnettet. På under 55 minutter med 130 kW DC-lading er de fem batteripakkene oppladet 80%. Med ni batteripakker tar samme opplading i underkant av 100 minutter. Lastebilen kan i tillegg lades via regenetiv-bremsing under kjøring.

Tilgjengelig med L- og P-serie hytte

Scanias nye lastebil er utstyrt med hel-elektrisk kraftuttak. Istedenfor tilkoblet utstyr via en interface, vanligvis plassert på girkassen eller motoren, er den koblet til en DC-boks montert på chassis. Denne gir DC-link opptil 60 kW PTO for utstyr som kjølesystem og krokløft.

Scanias elektriske lastebiler er tilgjengelig med L- og P-serie hytte, begge utviklet for urban drift. Lavgulv L-serie er spesielt utviklet for traffikert bymiljø med enestående sikt.

Powered by Labrador CMS