STARTEN: Mercedes-Benz sjef Karin Rådström kjører de første kilometrene av den batterielektriske langtesten hvor bilen skal besøke det nordligste og sydligste punktet i fastlands Europa.

Gjennom Norge
med elektrisk lastebil

FRANKFURT: I går satte Mercedes-Benz lastebilsjef Karin Rådström i gang de to eActros 600 som skal turnere over 13.000 kilometer gjennom Europa.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av de neste ukene vil to Mercedes-Benz eActros 600 turnere gjennom Europa og lengst tid vil bilene bruke i Norge hvor de skal kjøre gjennom det meste av landet. Det betyr at om du ferdes langs landeveien har du muligheter til å se den nye bilen som settes i produksjon senere i år. A&T skal kjøre etappen fra Göteborg til Lillehammer førstkommende fredag 14.6. Høydepunktene på turen med de batterielektriske langdistansebilene vil omfatte de nordligste og sørligste punktene i Kontinental-Europa: Nordkapp i Norge og Tarifa i Spania.

Ruten gjennom Norge

Dato fra til
14.6GöteborgLillehammer
15.6LillehammerGeiranger
17.6GeirangerTrondheim
18.6TrondheimSandnessjøen
19.6SandnessjøenBodø
20.6ReineSetermoen
21.6SetermoenAlta
22.6AltaNordkapp
24.6NordkappInari (Finland)

Ruten kan endres, men dette er den foreløpige planen gjennom Norge

Totalt vil bilene besøke over 20 land i Europa og etter at bilen har vært i Norge vil ruten gå videre gjennom Finland gjennom de baltiske landene og videre sydover i det østlige Europa med stopp i blant annet Polen, Tsjekkia, Slovakia, Kroatia, før de krysser over til Italia og videre ned gjennom Spania til Portugal og videre tilbake gjennom Spania over til Frankrike til Belgia, Nederland, Luxemburg og tilbake til Tyskland hvor reisen avsluttes 26. juli etter å ha tilbakelagt over 13.000 kilometer på en drøy måned.

Omfattende

Dette er den mest omfattende testingen Mercedes-Benz noensinne har gjennomført. Målet med kjøringen er blant annet å få bred erfaring med energiforbruket på ulike ruter og under ulike forhold. Bilene er lastet til totalvekt på 40-tonn.

KLARE: Karin Rådström, CEO Mercedes-Benz Trucks, og Werner Kempfle, utviklingsingeniør og Co-prosjektleder for eActros 600 før starten av "eActros 600 European Testing Tour 2024” i Frankfurt/Main.

Ladeinfrastruktur

Et av punktene Mercedes ønsker å belyse er ladeinfrastrukturen gjennom Europa. Det er tenkt å kun benytte offentlige tilgjengelige ladestasjoner underveis. 

– Jeg vil takke våre ingeniører som legger ut på denne reisen med eActros 600. Kjøretøyteknologien for overgangen til alternativ energi er klar. Batterielektrisk langdistansetransport i Europa er mulig. Nå må politikk og energisektoren samarbeide med produsenter av kjøretøyene for å få en rask oppbygging av offentlig ladeinfrastruktur, sa Karin Rådström under starten av karavanen i Frankfurt.

Rundt 60 prosent av turene til Mercedes-Benz Trucks-kunder i Europa er under 500 kilometer, dette betyr at ladeinfrastruktur på depotet og ved laste- og lossepunktene for denne typen transport er tilstrekkelig. For all annen bruk er en utbygging av offentlig ladeinfrastruktur avgjørende for å muliggjøre elektrisk langdistansetransport gjennom Europa. I tillegg til CCS-lading med opptil 400 kW, vil eActros 600 senere også kunne lades med megawatt-lading (MCS).

Powered by Labrador CMS