Oppdrettsnæringen står for mesteparten av verdiskapningen innen sjømat i Norge. 2016 ble et rekordår.

Sjømateksport for 91 milliarder

Prisrekord og høy etterspørsel har gjort 2016 til et fabelaktig år for norsk sjømatnæring.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor eksporterte Norge sjømat for 91,6 milliarder kroner, viser statistikk fra Norsk sjømatråd.

Det er en økning på 17 milliarder kroner, eller 23 prosent fra 2015 da det også ble satt rekord.

71 prosent av inntektene kommer fra oppdrettsnæringen. Norge eksporterte en million tonn laks og ørret til en verdi av 65,3 milliarder kroner i 2016. Det er en nedgang i volum på 3,5 prosent, mens eksportverdien økte med 31 prosent eller 15,4 milliarder kroner fra 2015.

Venter fortsatt prisvekst

– Vi forventer fortsatt prisvekst for laksen ut til konsument i flere europeiske land. Dette gjelder både for fersk naturell laks og for bearbeidede produkter som fryst og røkt laks, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd.

Veksten innen sjømat har blant annet ført til at flere store flyfraktselskaper satser stort på fiskeeksport fra Gardermoen: 
Planlegger sjømat-hub på Gardermoen
180 mil med levende krabber
Nye flykjemper til Gardermoen
Ny kjempe på OSL

Mest til Europa

67 prosent av eksporten, målt i verdi gikk til Europa. Norske sjømatprodusenter eksporterte sjømat til EU for 61,3 milliarder kroner. Det er en økning på 23 prosent fra 2015.

- Laksen står sterkt i Europa, men høy pris gjør at volumet til viktige markeder går ned. Vi forventer fortsatt prisvekst for laksen ut til konsument i flere europeiske land. Dette gjelder både for fersk naturell laks og for bearbeidede produkter som fryst og røykt laks. Med høyere priser i Europa vil trolig en større del av laksen gå til nye markeder i andre deler av verden. Eksportvolumet til Europa gikk ned med seks prosent i 2016. Til Asia var nedgangen en prosent, mens lakseeksporten til Nord-Amerika økte med to prosent i 2016, sier Larsen.

Norge eksporterte hvitfisk for 13,8 milliarder kroner i 2016. Det er også rekord og en økning på 6 prosent, eller 821 millioner kroner. Volumet økte med 7 prosent.

Norge eksporterte 81.000 tonn klippfisk for 3,7 milliarder kroner i 2016. Det er en nedgang på 8 prosent i volum og 6,5 prosent i verdi. Eksporten av ferske hvitfiskprodukter økte med 7 prosent i volum og 14 prosent i verdi til totalt 3,2 milliarder kroner i 2016.

Polen største marked

I 2016 eksporterte Norge sjømat til 146 land. Av disse er Polen det største enkeltmarkedet, og utgjør 9,7 milliarder kroner i 2016. Polen er et stadig viktigere konsummarked, men en betydelig andel av eksporten til Polen går til bearbeiding og videre distribusjon til det europeiske markedet.

-Stadig mer av den sjømaten vi produserer blir videreforedlet i andre land enn der den konsumeres. Her er Polen og Danmark to sentrale markeder. I 2016 var de største konsummarkedene for norsk sjømat Frankrike, Tyskland og Storbritannia, sier Larsen.

Frankrike er nå det nest største markedet for norsk sjømat, og et svært viktig konsummarked. Norge eksporterte sjømat for 7,9 milliarder kroner til Frankrike i 2016. Det er en økning på 1,7 milliarder kroner eller 27 prosent fra året før. Dette gjør også Frankrike til vårt nest største vekstmarked i 2016.

Powered by Labrador CMS