Øl på batteri

Det nederlandske bryggeriet Heineken har inngått samarbeid med svenske Einride om internasjonal øl-distribusjon med el-lastebil.

Publisert

Gjennom å gå over til strømbasert transport mellom bryggeriet i Den Bosch i Nederland og distribusjonssenteret i Duisburg, regner Heineken med å redusere sine CO2-utslipp med 930 tonn i året. Dette er et første skritt på veien mot Heinekens mål om netto null karbondioksidutslipp i hele verdikjeden i 2040, hvor logistikk utgjør 12 prosent av det totale karbonavtrykket.

Nederlandske Heineken er verdens nest største bryggeriselskap med en omsetning på rundt 22 milliarder dollar årlig.

– Dekarbonisering av logistikk spiller en nøkkelrolle for å nå Heinekens netto null-mål. Batterielektrisk teknologi er en av de mest fremtredende tilnærmingene til bærekraftig godstransport, og Einride har kunnskapen, nettverket og erfaringen til å tilby langsiktig kapasitet for elektrisk og konkurransedyktig godsmobilitet. Deres evne til å samle produsenter, transportselskaper, transportører, sjåfører og myndigheter for å smidig organisere logistikk i kritiske deler av nettverket vårt, gjør dem til en utmerket partner, sier Arjen van der Woude, Director Strategic Sourcing Supply Chain hos Heineken.

Samarbeidet inkluderer både en flåte av elektriske tunge kjøretøyer drevet av fornybar energi, etablering av ladeinfrastruktur og integrasjon av den AI-drevne mobilitetsplattformen Einride Saga, som kontrollerer hele logistikk-økosystemet. I utgangspunktet vil en flåte på fem Mercedes eActros 300-biler frakte ti fulle transproter daglig, omtrent 540 km per lastebil.

Gjennom datadrevet innsikt og sanntidsoppdateringer gjør Saga det mulig for transportører å optimalisere ruter, redusere energiforbruk, automatisere ladeplaner, maksimere batterilevetid, nøyaktig spore utslippsreduksjoner og effektivisere transportkostnader. Siden overgangen til elektrisk veitransport med Einride har partnere på en kostnadseffektiv måte klart å redusere sine transportutslipp på de berørte strekningene med opptil 95 prosent, ifølge Einride selv.

– Vi ser på Heineken som en perfekt partner med en klart definert vei mot reduserte utslipp. Heinekens tiltak for «netto null» spenner over hele verdikjeden og vi er glade for å bidra til denne milepælen ved å slå oss sammen på denne grenseoverskridende elektrifiseringsreisen, sier Robert Ziegler, General Manager EMEA i Einride.

Powered by Labrador CMS