Sportsbransjen automatiserer plukket

GARDERMOEN: Automatlagringssystemet AutoStore har vist seg å være velegnet for sportsbransjen. XXLs lager i nærheten av Gardermoen har benyttet AutoStore siden sommeren 2010 og har allerede bestemt seg for å firedoble kapasiteten i nytt lager noen kilometer unna.

Publisert Sist oppdatert

- For oss var det avgjørende å få plukkingen så rimelig og effektiv som mulig. Det har vi lykkes svært godt med, så derfor vil vi i tillegg til en firedobling av kapasiteten også bruke AutoStore til mange flere varegrupper. I dag er det kun tekstiler som lagres og håndteres i AutoStore, sier lagersjef Geir Nielsen.

Det kompakte AutoStore-lageret til XXL dekker en gulvflate på bare 250 m2. Totalt lagervolum er på750 kubikkmeter, og det benyttes 10.000 lagringskasser som hver rommer75 liter og kan ha en vekt på maksimalt30 kg. På toppen av lageret går et antall plukkrobotor på et skinnesystem og henter frem aktuelle kasser og fører dem ned til de fire plukkerne, som altså får artiklene til seg i stedet for å hente dem i reoler (Gods-til-mann). Plukkerne kan sitte eller stå under arbeidet, som er svært lite belastende. De kan jobbe hver for seg eller om nødvendig i team hvis mye skal pakkes til et varehus. De ansatte ga uttrykk for at det dette er en utmerket metode til plukking av sportstøy og at det også er sosialt å jobbe sammen på denne måten.

Vedlikeholds- og utbygningsvennlig

Det er Hatteland Logistics, en bedrift i Hatteland Group, som har utviklet og produserer AutoStore. Datastyring, elektronikk og implementering er det imidlertid Kløfta-selskapet Element Logic AS som står for. Salgssjef Terje Skjølberg forteller at det hittil er levert 12 slike lagersystemer her i landet.

Skjølberg sier at en av fordelene med AutoStore er at vedlikehold kan utføres mens anlegget er i full drift. Det er også mulig å utvide et anlegg i drift. Før XXL tar i bruk sitt nye lager i september, skal tre fjerdedeler av det komplette AutoStore-lageret monteres. Deretter flytter dagens automatlager over til det nye lageret og utgjør den siste fjerdeparten. Mesteparten av tiden vil det være full drift.

AutoStore er svært lite energikrevende. Det nåværende anlegget hos XXL bruker omtrent like mye strøm som en middels stor panelovn. Hver av de skinnegående plukkrobotene henter strøm fra sine egne to batterier. Under nedbremsing gjenvinnes energi som tilbakeføres til batteriene. Når en plukkrobot ikke er i drift, går den automatisk til en ladestasjon. Den entusiastiske lagersjefen er meget godt fornøyd, også med at anlegget er lett å betjene for plukkerne. – Det trengs nesten ikke opplæring, og det er nesten ikke mulig å gjøre feil, sier han.