EFFEKTIV DRIFT: Med et nytt automatisk plukke- pakke, og sorteringsanlegg fra e-motions kan snushjem.no effektivisere produksjonen. Til venstre Nils Brunke som leder det svenske automasjonsselskapet e-motions, sammen med lagersjef hos snushjem.no Marcus Gustafsson.

Automatiserte snusleveransene i Norge

ØKERN: Kjøp av snus på nett eksploderte under pandemien, og snushjem.no har måttet investere i et automatisert lager.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om Snushjem

  • En del av svenske Haypp Group, Skandinavias ledende online leverandør av tobakk. I Norge gjennom nettstedene snushjem.no, snus.com og snuslageret.no
  • Startet opp i Norge i 2018 og opplevde voldsom vekst under pandemien. Omsatte i 2021 for 905 millioner kroner.
  • Tilbyr samme dag-levering i samarbeid med Instabox/Porterbuddy på det sentrale Østlandet.

Andelen røykere har stupt i Norge de siste tiårene, og i dag oppgir godt under ti prosent av den voksne befolkningen at de røyker daglig. For snusbruk har utviklingen vært motsatt. I 2021 oppgir 25 prosent av norske menn og rundt ti prosent av norske kvinner at de snuser daglig eller av og til. Det er langt mer enn en dobling fra årtusenskiftet.

Det gjør at svenske Haypp Group, som selger snus på nett, har opplevd en voldsom vekst. Siden de lanserte nettsiden snushjem.no i januar 2018, har omsetningen i Norge vokst til over 900 millioner kroner i 2021 – godt hjulpet av pandemi og stengte grenser, selvsagt.

– Grensehandelen forsvant jo i 2020, og da fikk vi en voldsom vekst. Personlig trodde jeg nok at det skulle bli en større smell da det åpnet igjen, men det har fortsatt i et høyt tempo. 2022 blir lavere enn 2021 og 2020, det er slik det er, men det er høyere enn man kunne forvente, forteller lagersjef hos Snushjem, Marcus Gustafsson til MT.

Lynrask levering

LITE FEIL: Plukkingen skjer med pick-by-light-system, og lagersjef Marcus Gustafsson kan fortelle om kun 0,2 prosent feilplukk. - Det går nok mer på nøyaktighet fra mine ansatte, enn noe annet, sier han.

Han sitter på spiserommet ved lageret på Økern i Oslo, sammen med administrerende direktør i automasjonsselskapet e-motions Nils Brunke. Effektiv lagerhåndtering og rask distribusjon er blant de viktigste suksessfaktorene, og i fjor høst installerte e-motions et fullstendig anlegg for plukk, pakk og sortering i Kabelgata 39 på Økern.

Herfra kan Haypp Group tilby levering samme dag om man bestiller sin snus på nett innen klokka 14, via nettbutikkene snus.com, snuslageret.no og snushjem.no Det muliggjøres i samarbeid med Porterbuddy/Instabox. Det er også mulig å abonnere på faste leveringer.

FULL OVERSIKT: Alle kasser fotograferes på vei til pakking.

Det nye anlegget fra e-motions gjør det mulig for Snushjem å øke kapasiteten en god del fra dagens nivå, uten å måtte finne nye større lokaler. I dag pakkes det mellom 2000 og 3000 ordre daglig fra lageret, men kapasiteten er langt større. Teoretisk sett kan automasjonsanlegget håndtere 3500 kolli i timen, forteller Nils Brunke hos e-motions. Systemet er modulbasert, og å sette på ekstra plukkstasjoner, pakkestasjoner eller sorteringskapasitet er en smal sak.

Informasjonsflyt

Anlegget består av stacker/de-stacker for kassene, pick-to-light-system, to automatiske pakkemaskiner, DWS-system (dimension, weight and scanning), sorteringsanlegg samt tilhørende transportbaner og -bånd. Alt styres av e-motions software e-web i samarbeid med Ongoing WMS.

SKREDDERSØM: Hver pakke tilpasses nøyaktig hver ordre. Dermed går ingen emballasje til spille, og fraktkostnadene holdes nede.

Informasjonsflyten her er viktig. Når ordre skal plukkes, vet pick-to-light-systemet nøyaktig hvor varene er, pakkemaskinen vil vite størrelsen på produktene og om noe blir feilplukket får operatøren beskjed og kan justere umiddelbart. Pakkemaskinen bruker cold seal-teknologi og lager en pakke som passer akkurat til produktene, slik at ingen overflødig emballasje blir brukt.

Godt over 90 prosent av ordrene håndteres av den automatiske pakkemaskinen. Men ordre på mer enn 45 snusbokser må pakkes manuelt.

REGISTRERES: På vei til sortering scannes og veies hver enkelt pakke, som en siste kontroll.

De ferdige pakkene går så gjennom DWS-maskinene, der vekt og størrelse blir kontrollert og etiketten scannet – og beskjed går videre til Snushjems systemer om at pakken er klar til å leveres.

Raskt spart inn

Lagersjef Gustafsson leder et lager med total sju ansatte. Han anslår at et helmanuelt lager ville krevd dobbelt så mange ansatte, noe som gjør at investeringen i anlegget fra e-motions raskt betaler seg.

– Vi sparer inn investeringen i løpet av et par-tre år. Det er anslaget, sier han.

SISTE STEG: Sorteringsanlegget sørger for at rett pakke kommer i rett bur, som skiller mellom ulike transportalternativer og geografiske soner.

Anlegget på Økern ble satt i drift i 2021. Frem til da hadde Snushjem kjøpt 3PL-tjenester hos Granada i Halden.

– Granada gjorde en superjobb i alle år, men vi ville velge en ny vei. Veksten ble så sterk at man ikke bare kunne drive manuelt, så automasjon var nødvendig, forteller Gustafsson.

At valget falt på e-motions som leverandør var ikke tilfeldig, selv om det svenske selskapet enn så lenge ikke er noen stor aktør i Norge. Det svenske lageret kjører nemlig på samme type system. Anlegget til Snushjem er bare det andre selskapet har levert i Norge. Det første var til 360 Logistics, som faktisk holdt til i de samme lokalene på Økern før Snushjem flyttet inn.

RASK SNUS: Snushjem.no bruker Instabox/Porterbuddy til samme-dag-leveringer.

– Vi gjorde vår første leveranse til 360 Logistics i 2020. Det anlegget har vi bygget på tre ganger. Vi har hatt stort trykk i det svenske markedet, men nå vil vi fokusere mer på Norge. Vi skal levere et ganske stort anlegg til Lundeby i høst og er i gang med å bygge en organisasjon i Norge, sier Brunke.

Hurtig installasjon

Skal erobre snusverden

Snushjems eiere Haypp Group har som mål å inspirere til sunnere bruk av tobakk og nikotin, og selger blant annet mye tobakksfri snus. Sverige er det klart største markedet per i dag med Norge som en god nummer to. Men det er i USA den virkelige store veksten kan komme.

- I Sverige er det ikke potensial til å vokse så mye. I Norge kan fortsatt bli mye større. Så har vi store forhåpninger i USA. Jeg var i Houston i sommer og bidro til å bygge opp et lager i Houston, forteller Marcus Gustafsson.

Han forteller at deres systemer er svært enkle og raske og sette opp, og får støtte av lagersjef Gustafsson.

– Jeg hadde med våre ansatte til Stockholm for å lære om anlegget der, mens anlegget her ble montert. Da vi kom tilbake var anlegget omtrent ferdig, sier lagersjefen.

En av fordelene er at hver modul har en egen kabelkanal, slik at det ikke kreves å legge ledninger gjennom hele lokalet for å få alt til å fungere.

– Vanligvis har du et sentral el-skap der du drar alt av kabler til og fra. Vi har utviklet en egen kabelkanal som vi setter på hver modul, så når vi kommer og gjør en installasjon skjer alt mye raskere, sier Brunke.

Powered by Labrador CMS