Tilstede på feiringen: Fra v: havnedirektør Knut Thomas Kusslid, kaptein på "Nordlys" Gunnar Benjaminsen, varaordfører i Trondheim kommune Ola Renholen og klima- og miljøminister Ola Elvestuen. Foto: Trondheim Havn.

125 år siden Hurtigruten seilte ut fra Trondheim første gang

Trondheim Havn forteller at jubileumet ble feiret med kake, ministerbesøk og ikke minst ny plastfri profil fra rederiet.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 08.30  den 2. juli 1893 la kaptein Richard With og DS "Vesteraalen" ut fra Trondheim havn. Kursen gikk nordover mot Hammerfest. Denne strekningen var frem til da, preget av små skip i upålitelige og uregelmessige ruter.

Skipet ankom Hammerfest snaue tre døgn -- 67 timer og 30 minutter -- etter avreisen fra Trondheim, en og en halv time før ruteplanen.

Det første året var DS «Vesteraalen» det eneste hurtigruteskipet i drift, og gjorde all skepsis til skamme da hun gjennomførte vinterseilingene uten uhell. DS "Vesteraalen" markerte således starten på en helt ny æra innen transport langs norskekysten. 

En institusjon

I Trondheim ble dagen feiret på Hurtigruteskipene MS "Polarlys" og MS "Norlys" der blant annet klima- og miljøminister Ola Elvestuen, varaordfører i Trondheim Ola Renholen og havnedirektør Knut Thomas Kusslid var tilstede for å kaste glans over arrangementet.  

- Vi ønsker å gratulere Hurtigruten med dagen, de har vært og vil fortsatt være viktige for Trondheim i årene som kommer. Vi ønsker også å berømme Hurtigruten som nå går foran med å fjerne all unødvendig plast på sine skip. Trondheim Havn følger opp å tar en aktiv rolle i det grønne skiftet sammen med rederinæringen, ved å etablere landstrømanlegg på blant annet Hurtigrutekaia i Trondheim, opplyser havnedirektør Knut Thomas Kusslid.

Viktig premissgiver

Det er om lag 400.000 reisende årlig på Hurtigruten, hvorav om lag 300.000 av disse reiser korte distanser. Hurtigruten har årlig 24.500 anløp,  og anløper 34 havner fra Bergen til Kirkenes 365 dager i året.

- Hurtigruten er viktig for kyst-Norge, og er en viktig del av norsk infrastruktur og en viktig premissgiver for næringsliv og befolkning langs kysten.Trondheim Havn er stolt over at det er på Brattøra i Trondheim dette eventyret startet, sier Kusslid.

Farvel til engangsplasten

- Når vi feirer 125 år, ønsker vi å gi noe tilbake til områdene vi seiler i. Derfor fjerner vi all unødvendig engangsplast på alle våre skip – fra Arktis til Antarktis, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.En million sugerør årlig er blant de enorme plastmengdene som forsvinner, når Hurtigruten kutter engangsplast fra sommeren 2018.

Powered by Labrador CMS