- Ulovlig havneboikott, sier EU

Fortrinnsretten til havnearbeid etter tariffavtaler kan bli satt til side som ulovlig etter EØS-avtalen.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Holship Norge AS har mottatt støtte fra EU-Kommisjonen og ESA om at havneboikotten i Drammen Havn er ulovlig.

Spedisjonsfirmaet gikk til Høyesterett og EFTA-domstolen for å få opphevet boikotten fra havnearbeiderne, etter å ha tapt i to rettsinnstanser.

Holship har vært i konflikt med havnearbeiderne i Drammen Havn i over to år. Konflikten oppstod i forbindelse med at Holship ikke ville bruke de registrerte havnearbeiderne ved havna til losse- og lasteoppdrag av egne skip, og valgte istedet å bruke egne ansatte. Spedisjonsfirmaet ønsket heller ikke å inngå en tariffavtale med havnearbeiderne.

Bryggesjauerne, som er organisert gjennom Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) mente dette var tariffstridig og gikk dermed til blokadeaksjoner av Holship.

Holships ledelse bestemte seg for å ta sakene til retten for om mulig få kjent blokadene ulovlige, men tapte saken i to rettsinstanser.

Saken ble prøvd for EFTA-domstolen, med det argument at havneorganiseringen i Norge, med fortrinnsrett til havnearbeid for ett forbund i LO, er et form for monopol som er i strid med EØS-avtalen artikkel 31, 53 og 54.

Nå gjenstår det å se om EFTA-domstolen og Høyesterett er enig når de behandler saken i henholdsvis november/desember og etter jul.

 

 

Powered by Labrador CMS