Tar dieseltyveriene til Stortinget

Stortingsrepresentant og Frps frontfigur i Østfold, Ulf Leirstein, krever skriftlig svar fra justis- og beredskapsminister Grete Faremo om hva hun vil gjøre med de økende dieseltyveriene i transportbransjen.

Publisert Sist oppdatert

Leirstein viser til saken blant andre AT.no skrev tirsdag, om svensk politi som i høst oppretter en riksdekkende spesialistgruppe på fem personer som bare skal jobbe med dieseltyverier i transportnæringen.

Krever svar

Leirstein krever svar fra statsråden om hun vil opprette en slik spesialenhet også i Norge?

- Gjennom stadige oppslag i media ser vi at norske transportører blir frastjålet verdifull diesel i stor skala av godt organiserte bander. De fleste av disse sakene henlegges uten noen særlig etterforskning fra politiets side, sier Leirstein.

Må tas

Han understreker at dette er kriminalitet som bør slås hardt ned på.

- Den høye graden av profesjonalisering og organisering i disse bandene gir oss en pekepinn på at utbyttet fra dieseltyverier trolig danner et økonomisk grunnlag også til annen og mer alvorlig kriminalitet. Dieselbandene må stoppes, oppfordrer Leirstein.

Svenskene

Den svenske gruppen skal ledes av Håkan Carlsson. Han opplyser til Sveriges Radio (SR) at satsingen skal bestå av to deler: Tyveriforebyggende tiltak som skal lære bransjen å beskytte seg bedre, og en kartlegging av hvor, når og hvordan tyveriene skjer.

I tillegg til politigruppen, skal det opprettes et nasjonalt transportsikkerhetsråd som skal samarbeide med påtalemyndighetene, tollmyndighetene, fagforeninger og bransjeorganisasjoner.