Advarer mot kjøp av dekk på nettet

Selv om internetthandel totalt sett går fremover, er det opplagt at ikke alle produkter passer like bra for netthandel. Dekk er et av disse produktene, hevder Dekkimportørenes Forening.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Når en skal kjøpe dekk, er det viktig, enten det gjelder sommerdekk eller vinterdekk, at de er tilpasset norske eller nordiske forhold. Om man velger utenlandske nettbutikker, er sjansen stor for at dekket som tilbys er tilpasset sentraleuropeiske forhold.

Ofte stammer dekk i nettbutikker fra restpartier på internasjonale spotmarkeder. Dekkenes lagringsforhold og alder har man heller ingen kontroll på. Selv om det er et kjent merke og mønster, har man ingen garanti for at gummiblandingen er tilpasset norske forhold, sier daglig leder Hroar Braathen i Dekkimportørenes Forening.

Dekkene skal videre ha hastighets- og belastningskoder som tilsvarer kravene i vognkortet.

Ikke like greit å returnere

- Når man vel har fått dekkene pr. post eller budtjeneste og man oppdager at dekkene ikke er tilfredsstillende i henhold til de krav som bør stilles, viser praksis at det ikke alltid er like greit å returnere dekkene, med tollpapirer og øvrig skjemavelde, ikke minst for å få tilbake pengene som er trukket på kredittkort eller lignende, fortsetter Braathen.

- Dekket må videre monteres og avbalanseres, og den prisen som da må betales for dette hos en seriøs dekkforhandler med skikkelig utstyr, spiser fort opp den besparelse nettprisen ellers betyr.

Samsvar mellom pris og kvalitet

- Kjøper man felger på nettet, er det enda viktigere at det er samsvar mellom pris og kvalitet.

Også her gjelder det at felgen passer til mutter eller bolt, har riktig bredde, og konstruksjon for å tilfredsstille hjulenes maksbelastning.

Det er foreløpig ingen internasjonale standarder eller felles godkjenningsordninger for felger, og det internasjonale markedet flommer over av tilsynelatende billige felger, hvor prisen står i klart forhold til kvalitet.

- De råd og vink man får hos anerkjente dekkforhandlere, er langt viktigere og billigere totalt sett ved kjøp både av dekk og felg som er tilpasset bil, lokale kjøreforhold og klima, sier Hroar Braathen i Dekkimportørenes Forening.

 

Powered by Labrador CMS