Suksess med intelligent parkering

En dansk rasteplass har økt kapasiteten med 50 prosent etter at det ble innført såkalt Intelligent Truck Parking.

Publisert Sist oppdatert

Det danske Vejdirektoratet hadde som mål at rundt 1600 lastebiler skulle bruke truckparkeringsanlegget i Ustrup Øst i måneden. Ifølge målingene er det mellom 1700 og 1800 lastebiler som bruker stedet månedlig.

Rasteplassen har et system som kalles Intelligent Turck Parking. Før en bil kommer til plassen, ser føreren et skilt langs veien der det opplyses hvor mange ledige plasser det er på anlegget. På vei inn stanser føreren ved en automat og velger hvor lenge han skal stå. Dermed blir han tildelt en parkeringsplass.

I likhet med i Norge er parkeringsplasser for lastebiler mangelvare i Danmark. Gjennom systemet har utnyttelsen av arealet ved Ustrup Øst økt med 50 prosent, melder TV Syd.

Dermed får sjåførene et bedre arbeidsmiljø, og det blir lettere å planlegge og overholde kjøre- og hviletidsbestemmelsene. Samtidig får lastebileierne økonomisk gevinst siden sjåførene slipper å bruke mye tid på å finne tilgjengelig parkering.

På sikt skal informasjon fra intelligente lasteplasser kunne sendes til sjåførenes GPS-systemer og apper. Dermed blir planlegging av kjøretiden mye enklere for alle parter.