Må finne 500 tapte containere

I februar mistet Svendborg Maersk 517 containere over bord i Biscayabukta. Nå er rederiet pålagt å finne dem igjen.

Publisert Sist oppdatert

Det var 14. februar at containerskipet Svendborg Mearsk kom ut for uvær i Biscayabukta, noe som førte til at 517 containere ramlet i sjøen. 13 av containerne ble kort tid etter funnet igjen og berget av franske fartøy.

Nå har imidlertid franske myndigheter pålagt Maersk å finne den nøyaktige posisjonen til alle containerne som har sunket, melder Lloyd’s Loading List. Det betyr at det må benyttes et skip med utstyr for å undersøke sjøbunnen med sonar.

- Det er kanskje et spesielt krav fra oss, men det kommer etter en meget spesielt sjøfartshendelse. Og Mearsk har vært svært imøtekommende, sier en talsmann for franske sjøfartsmyndigheter.

Målet med kartleggingen er å kunne lage en oversikt over hvor containerne ligger, slik at fiskefartøy kan unngå områdene og dermed unngå at tråler og garn setter seg fast.

Letingen begynner så snart Mearsk har fått tak i et passende fartøy.

- vi har hatt en konstruktiv dialog med lokale myndigheter både i Frankrike og Storbritannia, og vi skal gjøres vårt beste for å minimere konsekvensene av Svendborg Mearsk-episoden, sier pressetalsmann for Maersk, Michael Christian Storgaard.

Rundt 80  prosent av de tapte containerne var tomme, mens resten inneholdt ufarlig last, blant annet sigaretter.