Fly med en million munnbind og annet smittevernutstyr landet på Gardermoen i natt.

Landet med en million munnbind 

Et fly med en million munnbind landet på Gardermoen i natt. Nå er trailere lastet med smittevernutstyret på vei fra Helse Sør Østs forsyningslager ut til helseinstitusjonene i andre regioner i Norge.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utstyret skal fordeles til kommuner og helseforetak i landet. Men hvor det kommer fra vil myndighetene ikke si, i frykt for at det forsvinner på veien.

Kort tid etter at koronaviruset ble påvist i Norge for første gang, ble det klart at man ville slite med å ha nok smittevernutstyr for å håndtere pasienter med viruset.

Forrige uke ytret flere kommuner ønske om å kjøpe smittevernutstyr, fordi de hadde gått tom.

Mandag besøkte statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie Helse Sør-Østs forsyningslager på Skedsmo, hvor de kunne overvære fordelingen av smittevernutstyr for distribueres videre til helseforetak og kommuner.

Lastebilene på vei

Søndag kveld landet flyet med smittevernutstyr, blant annet munnbind. Det er nå fordelt i lastebiler til både Bring og Schenker for videretransport til forskjellige steder i landet.

– Min og regjeringens viktigste jobb er at de som nå går på jobb i helsetjenesten står i første linje, og de skal gjøre det med trygg og god beskyttelse, sier Høie til NRK.

– Dette holder en stund, men så må vi ha påfyll av mer. Vi jobber døgnet rundt for å sikre leveranser utenfra og å få opp produksjonen i Norge, sier Høie.

– Det kommer fra det internasjonale markedet. Men vi sier ikke så veldig mye om de enkelte land eller ruter, for dette er veldig ettertraktet utstyr, sier Høie og fortsetter:

– Det viktigste for oss er å lykkes, det er en av grunnene til at vi ikke forteller dette. Vi kan risikere at dette blir stjålet på veien, derfor er dette sensitivt nå.

Helseministeren understreker også at han ikke er bekymret for trailerne som frakter smittevernutstyret på norske veier, men at varene er utsatt i et internasjonalt perspektiv.

Behovet for smittevernutstyr i kommunene er stort, og kartlegginger viser at noen kommuner nå er tomme. Statsminister Erna Solberg sier at vi nå har fått bedre tilgang på smittevernutstyr og at det stadig jobbes for å sikre forsyningslinjer av dette.

– Det som er litt av utfordringen er at det er mange i markedet, så det er viktig å passe på at ikke andre stikker av med lasten eller byr over, eller faktisk – som vi har hatt tilfeller av – laster noe av lasten av et sted, fordi det er kriminelle som ser økonomisk vinning i dette, sier hun til TV 2.

Powered by Labrador CMS