Sprik om bompenger

Tirsdag kom meldingen om at norske bilister betalte 12,5 milliarder kroner i bompenger, men Statens Vegvesen bestrider tallene.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske bilister betalte hele 12,5 milliarder kroner i bompenger på riks- og fylkesveier i fjor, skrev flere medier tirsdag, og støttet seg på tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken. Det tilsvarte nesten 4000 kroner per bil.

Men ifølge Statens Vegvesen er tallene gale.

- Det er med undring vi ser regnestykket. Her har man åpenbart blandet to forskjellige tallstørrelser, sier Åge K. Jensen i Statens vegvesen.

Foreløpige regnskapstall for 2012 viser at norske bilister har betalt inn 7,3 milliarder kroner i 2012 via landets 47 bompengeprosjekter, skriver Statens vegvesen i en pressemelding. Dette inkluderer også fire bompengeselskap som krever inn på ferje og lokal drivstoffavgift i Tromsø. Dette er en økning på 600 millioner i forhold til 2011, da det ble betalt inn 6,7 milliarder.

Landets bompengeselskaper stilte i 2012 om lag 9,9 milliarder kroner til disposisjon for Statens vegvesen til tiltak på riks- og fylkesveger. Disse midlene er i hovedsak låneopptak som tilbakebetales med innkrevde bompenger. Tilsvarende tall for 2011 var 7,5 milliarder.

Estimerte trafikktall for 2012 er totalt 467 millioner bompengepasseringer, som er en økning på 5,7 prosent i forhold til 2011.

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS