Morning Glory ankommer Drammen havn tidlig fredag morgen.
Morning Glory ankommer Drammen havn tidlig fredag morgen.

Lager sakte-TV av gigantskip til Drammen

Fredag morgen får Drammen havn besøk av et av verdens største bilskip. Skipet «Morning Lady» befinner seg når dette skrives i Nordsjøen på vei til Norge – og kanskje også rett inn i stua di?

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge assisterende havndirektør Ivar A. Vannebo tar skipet om bord los fredag morgen klokken 03.30 - og er i Svelvikstrømmen cirka klokken 05.30. Morning Lady skal etter planen legge til kai i Drammen havn klokken 07.30.

- NRK skal være med om bord og streame det hele live, røper Vannebo, som sammen med resten av de ansatte i Drammen havn, ser frem i mot begivenheten. Anløpet har skapt mye omtale i media.

Link til NRKs live stream

«Morning Lady» seiler under sørkoreansk flagg, og bilskipet opereres nå av Eukor Car Carriers Inc. Det er 232 meter langt og 32 meter bredt, og skipet vil komme til å ruve godt i havnebassenget i Drammen. Bruttotonnasjen er på 70.853. Skipet ble bygget i 2010 av Hyundai Heavy Industries.

«Morning Lady» anløp sist Portugal og er når dette skrives, i Nordsjøen.

For å komme til Drammen havn må skipet gjennom Svelvikstrømmen. Stedet beskrives eksempelvis av Wikipedia slik:

«Svelvikstrømmen er et smalt og stridt sund på 200 meter mellom indre og ytre del av Drammensfjorden, som nesten er stengt av Svelvik-morenen på tvers av fjorden. Den er en av Norges sterkeste tidevannsstrømmer.»

Det er rett og slett små marginer når et av verdens største bilskip skal gjennom en av Norges heftigste tidevannsstrømmer. Statslos Thomas Høvik har brukt flere timer på å trene i simulator. Han forteller til media at skipet må passere Rødtangen på Hurumlandet to timer før høyvann for at det i det hele tatt skal kunne ankomme Drammen. Det hersker dermed en viss spenning til både innseiling og utseiling.

Powered by Labrador CMS