Fraktruten på plass

Tirsdag landet det første fraktflyet på Banak. Den nye ruten mellom Gardermoen og Lakselv Lufthavn Banak er dermed et faktum.

Publisert

Med den nye fraktruten på plass har DHL knyttet Finnmark nærmere eksportmarkedene i Asia. Dette er en milepæl for Norges nordligste fylke.

Den sentrale beliggenheten gjør Banak til et transport-nav og en hovedflyplass for all sjømat fra hele Finnmark.

Levende kongekrabbe er den mest aktuelle eksportvaren, men også snøkrabbe og reinsdyrkjøtt er aktuelle eksportvarer med fly fra Banak.

Ruten betjenes av en Airbus A300 med kapasitet på ca. 40 tonn frakt. Ruten vil bli operert én til flere ganger i uken, avhengig av volum og etterspørsel.

Unik mulighet

- Dette er en unik mulighet for Lakselv og Finnmark til å nå de viktige eksportmarkedene for kongekrabbe og laks i Asia, sier fraktsjef Martin Langaas i Avinor.

Trond Ørjan Olsen, sjef for flyfrakt i DHL Global Forwarding, forteller at fraktruten når de store fraktmaskinene og ruteflyene som går fra Oslo lufthavn til Asia og Nord-Amerika, noe som gir store konkurransefortrinn.

– Behovet for å frakte ut sjømat fra Finnmark vil øke. Men for oss så må vi utvikle dette konseptet etter hvert som vi får mer erfaring. Vi har imidlertid et langsiktig perspektiv på dette. Veien blir til mens vi går, sier Olsen.

Ettertraktet

Daglig eksporteres nesten 600 tonn norsk sjømat som flyfrakt ut i verden. Kun 30 prosent av dette går med fly ut fra Oslo Lufthavn, mens resten kjøres med lastebil ned til Europa.

Fersk sjømat fra Finnmark er en svært ettertraktet eksportvare. Det har derfor lenge vært jobbet med å finne en god løsning på frakt av fersk kongekrabbe og laks fra Lakselv til Asia.

Transport-nav

Lakselvterminalen ved flyplassen som ble åpnet før jul er også viktig for transport av varer og gods til og fra resten av verden. Med blant annet 16 porter for vogntog bidro den nye fraktterminalen til å doble terminalkapasiteten på Lakselv lufthavn Banak.

En tomt på 13,5 mål gir også mulighet til utvidelse av fraktterminalen.

Fraktselskapet Miniekspress Finnmark har flyttet inn i terminalen.

– Bygget er i første rekke tilrettelagt for veitransport og distribusjon i Finnmark. Med dette får vi mye bedre arbeidsvilkår enn det vi har i dag, sier daglig leder Dag-Jostein Arild i Miniekspress Finnmark.

Også Widerøe er leietager i den nye terminalen. Flyselskapet ser verdien med utviklingen med sjømat ut fra Lakselv.

Lakselv lufthavn

​Lakselv lufthavn, Banak er en sivil lufthavn som eies og drives av Avinor. Den ligger i Porsanger kommune i Finnmark fylke, med fem minutters kjøretid fra Lakselv sentrum, og 74 kilometer fra Karasjok.

Flyplassen har Norges femte lengste rullebane, og er sammen med Evenes flyplass eneste i Nord-Norge som kan ta imot bredbuksfly uten spesielle dispensasjoner.

Lufthavnen ble opprinnelig etablert som feltflyplass for Hærens flyvevesen i 1938. (Kilde: Wikipedia)