Her skal sola kjøle ned Asko

Askos enorme lager på Vestby blir enda større når 20.000 m2 kjølelager nå bygges. Hele taket på lageret planlegges dekket av solcellepaneler.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Dette er den største investeringen i Norgesgruppens historie, forteller prosjektdirektør Olav Johnsen, uten at han vil ut med noe nøyaktig beløp.

:Han viser Moderne Transport byggeplassen som skal bli Asko Sentrallager Kjøl innen 2017. Da skal kjølelagerfunksjonene for Asko Øst, Asko Norge, Asko Drammen og Asko Vestfold/Telemark samles på Vestby. I tillegg vil utvidede sentrallagerfunksjoner for resten av landet legges til det nye lageret.

4000 solcellepaneler

På taket av det nye anlegget skal Nordens største solcelleanlegg bygges. 4085 paneler skal produsere rundt 1 million kWh i året, noe som dekker inntil 20 prosent av byggets energibehov.

Satsingen passer Askos aktive miljøprofil, men vil også svare seg økonomisk, forteller prosjektdirektør Johnsen.

- Innen 15 år er investeringen tilbakebetalt, sier han.

Det nye lageret vil få en høy grad av automatisering, med Witron som leverandør av automater og systemer. 50 til 60 prosent av varestrømmen gjennom det nye lageret vil bli helautomatisk.

Viktige varer

Det er selvsagt kritisk at både kjøling og automatisering fungerer, når Askos anslag er at produksjonsvolumet vil tilsvare 20-25 prosent av all omsetning av kjølte varer i Norge.

- Herfra vil vi forsyne hele det sentrale østlandsområdet, blant annet med svært viktige varer med kort holdbarhet. Vi skal ikke stå lenge før det merkes i butikkene. Men dette er velprøvd teknologi. Witron har tidligere installert mange slike anlegg verden rundt, og teknologien er stadig forbedret, sier direktør for Asko sentrallager kjøl, Arild Åsmul.

Det nye kjølelageret vil ligge mellom dagens bygningsmasse og E6 og jernbanen. Det vil få et gulvareal på totalt 20.000 m2 og en takhøyde på 27 meter. Lageret får en mottakskapasitet på 220 paller per time, og en lagringskapasitet på totalt 20.000 palleenheter. Med en normal driftstid på 18-21 i døgnet er forventet produksjonsvolum 48 millioner detaljistforpakninger i året. Dette tilsvarer cirka en halv milliard handleposer fra butikk.

Mot 100 prosent

- Vi vil sikre en god kundeopplevelse og en effektiv logistikk. Vi som grossist kan bidra til at varene skal leveres med god kvalitet ut til kundene våre, forteller Åsmul.

Videre skal kjølelageret være med på å hjelpe Asko mot målet om å ha 100 prosent av varestrømmen på egne hender, bli klimanøytrale, redusere svinn og få ferskere varer med lengre holdbarhet i Norgesgruppens butikker og de tusenvis av øvrige kundene som Asko har.

AF Gruppen skal stå for oppføringen av bygget og begynner arbeidet i september. Lageret vil ha 200 ansatte ved full kapasitet, og vil befeste Asko som den største private arbeidsgiveren i Vestby kommune.

Powered by Labrador CMS