Stanser Ica og Norgesgruppen

Konkurransetilsynet setter ned foten – foreløpig.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Konkurransetilsynet har fredag vedtatt å stanse samarbeidet mellom Norgesgruppen og Ica så lenge saken er under behandling.

– Tilsynet mener det er skadelig for konkurransen i dagligvaremarkedet at Icas grossistledd legges ned, og at en aktør får tilgang til strategisk informasjon om en konkurrent, sier konkurransedirektør Christine Meyer.

Kravet for at tilsynet skal kunne stansen en avtale midlertidig er at det være fare for varig og uopprettelig skade og rimelig grunn til å mene at samarbeidet er ulovlig. Og det mener tilsynet altså at det er i dette tilfellet.

Samarbeidet mellom Ica og Norgesgruppen gjaldt et samarbeid om innkjøp og grossistvirksomhet. Konkurransetilsynet mener at det er skadelig for konkurransen at Ica legger ned sitt grossistapparat i store deler av landet som følge av avtalen, og er bekymret for at det kan bli vanskelig å bygge dette opp igjen dersom konklusjonen blir at avtalen er ulovlig.

Videre er det tilsynets vurdering at avtalen kan føre til at informasjon utveksles mellom konkurrenter på en måte som varig skader konkurransen.

– Tilsynets vurdering er at dette samarbeidet vil medføre varig og uopprettelig skade for konkurransen i dagligvaremarkedet, sier Christine Meyer.

Tilsynet mener at det grunn til å tro at samarbeidet er i strid med konkurranselovens paragraf 10, som forbyr konkurransebegrensende samarbeid.

– Konkurransetilsynet er opptatt av at det skal være god konkurranse mellom kjedene slik at forbrukerne kan få et godt vareutvalg til lavest mulig pris. Tilsynet er bekymret for at denne avtalen mellom Norgesgruppen og Ica kan svekke konkurransen mellom dagligvarekjedene, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen.

Tilsynet vil fortsette sin vurdering av om dette samarbeidet er ulovlig. Konkurransetilsynets vedtak gjelder til 30. september 2013, men kan om nødvendig forlenges.

 

Powered by Labrador CMS