Best på alt

– Vi skal bli klimanøytrale. Samtidig skal vi bli Norges mest effektive og kundevennlige logistikkmaskin.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Direktør Arild Åsmul i Asko Sentrallager Kjøl var i storform på Losbykonferansen tirsdag, hvor han fortalte om hvordan Asko skal vokse seg store nok til å overta 100% av varestrømmen.

Viktigste leddet

Et viktig ledd i dette er Askos nye Sentrallager Kjøl i Vestby som skal stå ferdig i 2017, et anlegg basert på solcellepanel.

- Da skal kjølelagerfunksjonene for Asko Øst, Asko Norge, Asko Drammen og Asko Vestfold/Telemark samles på Vestby. I tillegg vil utvidede sentrallagerfunksjoner for resten av landet legges til det nye lageret, sa Askos kjølelagersjef.

Sol og varme

Åsmul understreket at vi har nok av varme, men trenger strøm for å drifte kjøl og frys.

- Dette skal vi dekke med solcelle- og vindmølleanlegg. NVE har gitt oss konsesjon for dette i Rogaland. Målet er å bli selvforsynt med ren energi, sa Åsmul.

Han forteller at satsingen passer Askos aktive miljøprofil, men vil også svare seg økonomisk.

Etter planen skal det monteres over 4000 solceller på 12.000-15.000 kvadratmeter, tilsvarende to fotballbaner, på taket av det nye lageret.

Det nye lageret vil få en høy grad av automatisering, med Witron som leverandør av automater og systemer. 50% til 60% av varestrømmen gjennom det nye lageret vil bli helautomatisk.

Kritisk

Det er selvsagt kritisk at både kjøling og automatisering fungerer, når Askos anslag er at produksjonsvolumet vil tilsvare 20%-25% av all omsetning av kjølte varer i Norge.

- Herfra vil vi forsyne hele det sentrale østlandsområdet, blant annet med svært viktige varer med kort holdbarhet. Vi skal ikke stå lenge før det merkes i butikkene. Men dette er velprøvd teknologi. Witron har tidligere installert mange slike anlegg verden rundt, og teknologien er stadig forbedret, sier direktør for Asko sentrallager kjøl, Arild Åsmul.

Powered by Labrador CMS