Blåser liv i transporten

– Vi er på god vei inn i et mer edruelig transport-Norge.

Publisert

Det sier direktør for handelsdivisjonen i KGK Norge, Erik Eidem. Vi møtte han på alkolås-produsent Drägers fabrikk i Lübeck.

Eidem er en viktig bidragsyter for edruelig transport på norske veier.

KGK forhandler og tilbyr Dräger Interlock XT i Norge. KGK er til stede i Sverige, Norge, Finland, Estland, Latvia og Litauen.

Eidem understreker at dette er et høykvalitets alkolås som er lett å installere og som hindrer sjåfører å kjøre i alkoholpåvirket tilstand.

Markedsledende

Dräger er markedsledende i verden på sporing og analyse av alkohol i utåndingsluft. Politi, Gran Taralrud, Hoyer, Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap (JVB), Torghatten Buss er blant de som har valgt Dräger alkolås eller alkotestere.

Eidem forteller at Dräger Interlock XT er designet for å fungere i vårt skiftende klima. Utstyrer fungerer i all slags vær og temperaturer, fra -45 °C til +85 °C.

Erfaring

Gran Taraldrud har hatt alkolås montert i sine ca. 200 biler siden 2006. Selskapet har hatt en svært positiv erfaring med alkolås som er et effektivt redskap mot promillekjøring.

Monteringen av alkolås i Gran Taraldruds biler kom som en følge av krav fra oljeselskapene. Økt sikkerhet ved transport av farlig last var motivasjonen.

Alkolåsene har én årlig service med full sjekk av kalibreringer og oppgraderinger av software.

- Vi tror dette er en løsning som vil bli mer og mer brukt av stadig flere transportbedrifter, sier Eidem.

Svenskene i tet

Selv om Gran Taraldrud står fram som et godt eksempel ligger Norge langt bak svenskene i bruk og utvikling av alkolås. Allerede i 2010 hadde hver fjerde Volvo lastebil solgt i Sverige alkolås, noe som har hatt stor betydning for trafikksikkerheten på svenske veier. Det er statistisk bevist at det også er få yrkessjåfører som kjører med promille i vårt naboland.

Også Hoyer har installert Dräger XT Interlock alkolås i sine tankbiler. Det samme har Nettbuss i Østfold.

Jubler for alkolås

Nå blir det et nasjonalt påbud om alkolås på alle skolebusser. Det er klart etter Stortingets behandling av Nasjonal transportplan (NTP) 2014–2023 denne uken.

– Alkolås kommer som et naturlig og nødvendig tilskudd til sikkerheten på skoleskyssen, kort tid etter at sitteplasser og setebelter til alle ble vedtatt, sier direktør Terje Tørring i MA – rusfri trafikk og livsstil.

Han roser flertallet i Transport- og kommunikasjonskomiteen og stortingspolitikerne som har gått inn for alkolås.

Dräger Safety Norge og norsk politi har ingått avtale om felles innsats for å bekjempe promillekjøring på norske veier. Med ca. 500.000 tester årlig er det viktig for politiet med pålitelig og brukervennlig utstyr i det daglige arbeidet.

Holdningsskapende

Dräger Interlock XT er en høykvalitets alkolås som er lett å installere og som hindrer en sjåfør i å kjøre i alkoholpåvirket tilstand. Hvis sjåførens pust inneholder en alkoholkonsentrasjon som er høyere enn grensen som er fastsatt i norsk lovgivning, vil alkolåsen hindre motoren i å starte.

Alkolåsen er laget for bruk i kjøretøy og oppfyller

kravene fra bilindustrien og kommersiell trafikk. En alkolås montert i kjøretøyet vil også påvirke sjåførens holdning til alkohol og kan dermed bidra til en sunnere livsstil.