Knut Arild Hareide blir ny administrerende direktør i Norges Rederiforbund.

Blir ny redertopp

Knut Arild Hareide blir ny administrerende direktør i Norges Rederiforbund.

Publisert

Det blir den tidligere samferdselsministeren fra Bømlo som kommer til å etterfølge Harald Solberg som administrativ toppsjef i Norges Rederiforbund, når Solberg går over i ny rolle som administrerende direktør i Norsk Industri i august. 

Erfaring som statsråd

Hareide har vært en profilert personlighet i toppsjiktet av det politiske og byråkratiske systemet i Norge gjennom sine mange år som KrF-leder, og har i flere roller vært sentral innen norsk samferdselspolitkkk, blant annet som leder av transportkomiteen på Stortinget mellom 2009 og 2013, og som samferdselsminister i 2020 og 2021. Han gikk av ved regjeringsskiftet, og steg ut av rikspolitikken. I november 2021 ble han utnevnt til direktør i Sjøfartsdirektoratet.  

Sjøfartsdirektoratet og Norges Rederiforbund er to sentrale aktører innenfor den maritime industrien i Norge, og de har et samarbeidsforhold som er preget av både sammenfallende interesser og potensielle interessekonflikter.

Der det er et betydelig interessefellesskap innen å sikre trygg og sikker skipsfart, utdanning og regulering og standarder, finnes det også en rekke forhold der det kan finnes interessemotsentinger mellom det norske offentlige byråkratiet (Sjøfartsdirektoratet) og lobbyvirksomheten i næringslivet (Norges Rederiforbund). Enten det er snakk om arbeidsforhold, miljøspørsmål eller regulatoriske spørsmål kan det være vanskelig å ha riktig hatt på hodet til enhver tid. Derfor var det også naturlig at Hareide gikk av som direktør i Sjøfartsdirektoratet samme dag som det ble kjent at han skulle bli rederiforbundets nye toppsjef. 

- Norge i verdenstoppen

- Jeg gleder meg til å ta fatt på spennende utfordringer i Rederiforbundet. Skipsfarten og den maritime næringen er en verdensledende aktør som skaper verdier og arbeidsplasser langs hele kysten hver eneste dag. Jeg har blitt godt kjent med næringen gjennom jobben som sjøfartsdirektør og ser veldig frem til å bidra i en næring som er fremoverlent og svært omstillingsdyktig med høye ambisjoner både når det gjelder dekarbonisering og digitalisering av næringen, sier Knut Arild Hareide. 

- Unik politisk kompetanse og god kjennskap til den maritime næringen

- Styret i Rederiforbundet er svært glad for at Hareide har takket ja til jobben. Hareide har en unik politisk kompetanse med lang fartstid fra Storting og regjering, og har gjennom erfaringen fra Sjøfartsdirektoratet også veldig god kjennskap til skipsfarten og den maritime næringen. Vi gleder oss til å samarbeide med Knut Arild Hareide for å sikre en fortsatt aktiv og god maritim politikk, sier Harald Fotland, president i Norges Rederiforbund.

Powered by Labrador CMS