PostNords kommunikasjons- og markedsdirektør Ole A. Hagen forteller om en kulturendring i nordmenns handlevaner.
PostNords kommunikasjons- og markedsdirektør Ole A. Hagen forteller om en kulturendring i nordmenns handlevaner.

Handlevanene i endring

Mens shopping på nett bare fortsetter å øke er tradisjonell varehandel på retur.

Publisert

Nordmenn fortsetter å handle mer på nett, mens SSBs detaljhandelsindeks for august viser en nedgang for samlet varehandel.

Handlekulturen endres

- En oppgang på hele 15,6 prosent for netthandelen bekrefter at korona-krisen har ført til en omlegging av nordmenns handlevaner, sier kommunikasjons- og markedsdirektør Ole A. Hagen i PostNord Norge.

SSB rapporterte mandag morgen at omsetningsvolumet i detaljhandelen gikk ned med 4,9 prosent fra juli til august 2020, sesongjustert. Dette skjer etter en oppgang på 0,6 prosent fra juni til juli.

Volumindeksen for netthandel steg imidlertid med hele 15,6 prosent fra juli til august og med 25 prosent siste 12 måneder. Dette er en nedgang i veksten sammenlignet med april måned, da 12-månedersveksten var utrolige 55,8 prosent.

Satt inne

- I april satt alle nordmenn inne. Det førte til en eksplosiv vekst i netthandelen. Fra mai har samfunnet vært mer normalisert, men ennå er nivået på netthandelen i juni og august på samme nivå som i april, sier Hagen.

Tvunget til ny driftsmodell

Koronasituasjonen har også medført en vekst i hjemleveringer fra PostNord på over 100 prosent. Selskapet har måttet bygge en ny driftsmodell for å sikre hjemleveringer på dagtid. Logistikkselskapet har også vært nødt til å sette inn 100 nye sjåfører for å møte den høye etterspørselen av pakke- og hjemleveringer.

Svensk/dansk ryggdekning

PostNord AS er en del det nordiske konsernet PostNord som er 60 prosent eid av den svenske staten og 40 prosent av den danske staten.

Samlet omsatte PostNord AS og øvrige datterselskaper i Norge for ca. 4,2 milliarder kroner i 2019. I Norge har selskapet ca. 1500 ansatte, 1000 biler og utlevering av pakker ved 1600 hentesteder. Hovedkontoret ligger på Alfaset i Oslo.