Menneskesmugling i vogntog

Politiet er ikke overrasket over at menneskesmugling også skjer blant vogntogsjåfører.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har lenge visst at det foregår menneskesmugling. Det er ikke oppdaget hos oss, men det er ikke dermed sagt at det ikke foregår her, sier politimester i Troms politidistrikt Ole B. Sæverud.

Trailersjåfører som kjører for norske firmaer blir kontaktet i Sverige for å smugle asylsøkere fra Irak, Tyrkia, Østerrike og Ungarn til Skandinavia, ifølge NRK.

De fleste papirløse flyktninger har kommet over den finsk-svenske grensa i Tornio. Det har de klart ved hjelp av en svensk-finsk liga, viser politietterforskning.

Frister med penger

En sjåfør sier til NRK at en kollega ble tilbudt store penger for hver asylsøker han tok med til Skandinavia.

Den finske grensevakta etterforsker nå en svensk-finsk liga, der fem personer sitter fengslet for menneskesmugling.

Halvparten av alle bilene som kjører fra Sverige inn i Finland ved Tornio blir stoppet. Finske grensevakter og tollere sjekker at sjåførene ikke smugler asylsøkere inn i landet.

Etterforskningsleder Jukka Tekokoski ved den finske grensevakta sier at ligaen kun har vært ute etter å tjene store penger og at den ulovlige virksomheten er velorganisert.

Saken den finske grensevakta og svensk og finsk politi nylig rullet opp, dreier seg om en internasjonal liga som har tjent store penger på å smugle mennesker fra Irak, Tyrkia, Østerrike og Ungarn til Finland.

16 ble arrestert, fem av dem sitter fortsatt fengslet. Tre av disse skal være svenske.

Innrømmer smugling

– Noen har innrømmet menneskesmugling, mens andre nekter. Historien den svenske sjåføren forteller NRK er interessante opplysninger for grensevakta og politiet, forteller Jukka Tekokoski.

Finske tollmyndigheter bekrefter at ulovlig transport av flyktninger foregår.

– Når det oppdages ulovlig grensepassering blir bilene overlevert til den finske grensevakta, sier Juha Heikkilâ, tollsjef i Tornio.

 

Powered by Labrador CMS