Nestleder i Stortingets transportkomité, Eirik Sivertsen (Ap), synes det er oppsiktsvekkende at regjeringen ikke sier noe om hva det vil koste eller hvor de skal kutte i forhold til NTP.Foto: Stortinget
Nestleder i Stortingets transportkomité, Eirik Sivertsen (Ap), synes det er oppsiktsvekkende at regjeringen ikke sier noe om hva det vil koste eller hvor de skal kutte i forhold til NTP.Foto: Stortinget

- NTP med bismak

Nestleder i Stortingets transportkomité, Eirik Sivertsen (Ap), tror det kommer en bismak når regjeringen legger frem hele Nasjonal transportplan (NTP).

Publisert

NTP med bismak

Nestleder i Stortingets transportkomité, Eirik Sivertsen (Ap), tror det kommer en bismak når regjeringen legger frem hele Nasjonal transportplan (NTP).

Sivertsen mener regjeringens lekkasjer om den nye transportplanen etterlater flere spørsmål enn svar.

– Jeg er skuffet over at de fleste jernbaneprosjektene er utsatt både i forhold til gjeldende transportplan og regjeringens egne løfter, sier Sivertsen.

Strør godterier med bismak

Han synes det er oppsiktsvekkende at regjeringen ikke sier noe om hva det vil koste eller hvor de skal kutte.

– Regjeringens medlemmer reiser nå rundt og strør ut godterier med godsaker fra NTP, men sier ingenting om hva de skal kutte i eller om hva disse satsingsprosjektene skal koste. Dette gjør det vanskelig å ha en god offentlig debatt, sier nestlederen i Stortingets transportkomité.

– Det er selvsagt regjeringens privilegium å gjøre det på denne måten, men det gjør det vanskelig for oss å kommentere helheten, sier han.

At de har valgt å publisere dagen før påskeferien synes han også er spesielt.

– Det er vel ikke alle som er interessert i å diskutere transport når de reiser på påskeferie? spør han.

Han tror NTP-goderiet før påske vil ha en bismak.

Etterlyser handling

I en pressemelding sendt fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe noen få minutter etter dagens pressekonferanse etterlyser Sivertsen mer handling.

– Nå må vi få hele transportplanen til Stortinget, slik at vi også får svar på hvilke prosjekter som Høyre, Frp og støttepartiene ikke prioriterer og hva som er skjøvet ut i tid, sier Sivertsen.

Han forventer at planen tar opp i seg behovet for digital infrastruktur i hele landet.

– I dag er dette like viktig for bo- og næringsutvikling som vei og bane, sier Sivertsen.

I pressemeldingen minner også Sivertsen på at Norge er en havnasjon, og ressursene i havet blir sentrale for framtidig verdiskaping og arbeidsplasser.

– Det må derfor komme en kraftfull satsing på kysten med tiltak for havner og godsoverføring, sier han.

Trønderne venter

Mens regjeringen har spredd om seg med stadig nye lekkasjer fra Nasjonal transportplan, så har trønerne sitter på gjerdet og ventet på pengemidler til godsterminal.

Hverken E6 eller ny godsterminal er blitt nevnt så langt. Tidligere i år opplyste samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) at det vil komme utspill om godsterminalen via Nasjonal transportplan i mars.

I dag formiddag presenterte regjeringen tidenes satsing på samferdsel med en NTP-ramme på rundt tusen milliarder kroner og med et kraftig løft på både vei og jernbane.

- Aldri tidligere er det lagt opp til å bruke så mye penger på vei, bane, luftfart og kyst. Vi skal bygge landet videre, sa finansminister Siv Jensen (Frp), under dagens orientering.

– Dette er en veldig omfattende plan, og det gjenstår en del som vi ikke er ferdige med. Planen skal bidra til mer effektiv transport, verdiskaping og en mer klimavennlig fremtid. Planen vil bli lagt fram i sin helhet før påske, sa statsminister Erna Solberg.

Finansminister Siv Jensen (Frp) understreket at NTP også dreier seg om alle de største veiene gjennom hele landet, men at selv bilpartiet Frp har blitt et togparti.

- Selv om de fire samarbeidspartiene ennå ikke er helt i mål med Nasjonal transportplan, føles enigheten som total, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen som imidlertid ikke berørte detaljene i den nye transportplanen som legges fram før påske.