Historiens største fra Drammen

50 kilometer kabel skal fraktes med spesialfartøy fra Drammen og over dammen.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I disse dager foregår historiens største utskiping av kabel fra Drammen havn.

Det dreier seg om de største og mest avanserte sjøkabler som noensinne er produsert av Draka Norsk Kabel på Drammen havn. Til sammen er det snakk om 2600 tonn med kabler.  

800 millioner kroner

Draka Norsk Kabel er en del av det internasjonale konsernet Prysmian Group. I 2013 sikret konsernet seg en kontrakt med et av verdens største oljeselskap, ExxonMobil, om leveranse og installasjon av kabler for kraftforsyning til selskapets olje- og gassinstallasjoner i California. Kontrakten har en totalverdi på cirka 800 millioner kroner.

For å kunne gjennomføre prosjektet er det gjort store investeringer i produksjonsanlegget på Drammen havn, med ny stor kabelkarusell for lagring og utlasting av de 2600 tonn tunge kablene.

Det omfattende arbeidet på Holmen er ferdig, og en avansert utlasting over i konsernets spesialfartøy «Cable Enterprise» er i gang på Holmen. 50 kilometer kabel, med en omkrets på 20 centimeter, føres direkte fra karusellen på land til karusellen om bord skipet. Turen fra Drammen havn til California tar ikke mindre enn to måneder.

- God service i Drammen

Prysmian Groups erfarne installasjonssjef, Stuart Emmerson, er svært fornøyd med arbeidsforholdene på Drammen havn. 

– Jeg har vært innom mange havner rundt omkring i verden, men servicen og forholdene her ved Drammen havn har vært spesielt bra, sier Emmerson.

Havnedirektør ved Drammen havn, Einar Olsen, ser også veldig positivt på det som nå skjer ved Draka Norsk Kabel. 

– Det er utrolig spennende og gledelig at store internasjonale aktører går inn med tunge investeringer i selskap her i Drammen, blant annet fordi byen ligger i nær tilknytning til en velfungerende havn. Det som skjer på Draka er svært positivt, siden dette er en viktig og stor arbeidsplass i Drammensregionen, sier Olsen.

Viktig for regionen

Han mener dette understreker hvor viktig havna er for en rekke bedrifter og arbeidsplasser i regionen.

– Ifølge Gemba-rapporten fra 2013 så bidrar havnevirksomheten i Drammen direkte og indirekte til 2160 arbeidsplasser og en omsetning på over fire milliarder kroner, sier havnedirektøren.

Powered by Labrador CMS