TRE: Daf slår på stortromma og lanserer hele tre helt nye modeller, fra v. nye XF, XG og XG+

Tre nye fra Daf

Når Daf nå starter salget av sine nye lastebiler, er det snakk om tre biler som her helt nye fra topp til tå. I tillegg kommer to nye større hytter XG og XG+.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nye bilen er designet med tanke på EUs nye lengdekrav hvor bilene kan være noe lengre for å redusere luftmotstand og bedre sikkerheten. Det betyr at Nye XF har fått en liten snute som er 160 millimeter lang. Dette reduserer luftmotstanden og står for 2/3 av forbruksreduksjonen som DAF oppgir til å være på 10 prosent sammenlignet med dagens XF-generasjon.

HELT NY: Den nye Daf XF er ny fra topp til tå og er utviklet med tanke på reduksjon i forbruk og bedre førerkomfort.

Ettersom bilen er totalt redesignet er førerhuset også 70 mm lavere enn forgjengeren, og med en stor frontrute gir dette vesentlig bedre oversikt fremover forteller DAF. Inne i førerhuset er det en ståhøyde på mellom 1900 og 2075 mm.

Nye varianter XG og XG+

Dette er to nye hyttevarianter som er enda større. Disse har den samme 160 mm lengre fronten, i tillegg er førerhuset forlenget med 330 mm i bakkant, noe som gir en enda romsligere hytte. Førerhuset i XG-variantene har en ståhøyde på mellom 2025 mm og 2075 mm. Hyttehøyden til +-varianten er 120 mm høyere enn XF og får inntil 2200 mm innvendig høyde. Dette har resultert i et innvendig hyttevolum på hele 12,5 m³, hele 14 prosent større enn DAF XF Super Space Cab.

LYS: Led-lyse er standard på de nye modellene fra Daf.

De nye bilene har en lettere konstruksjon enn tidligere, noe som betyr at en XF 4x2 i standard utførelse veier 6912 kg.

Ny design

Det utvendige designet på hyttene er også nytt og kraftig forbedret og er mer strømlinjeformede hvor det lave frontrutepartiet glir over i siderutene på dørene med kun en smal A-stolpe som skiller vinduspartiene. Ettersom grillen er blitt forlenget for å bedre aerodynamikken har dette partiet fått et tredimensjonalt uttrykk. Vi finner også tydelige linjer som strekker seg fra frontpartiet og langs siden på hytta.

Selve hyttekonstruksjonen er i høyfast stål, mens mange av detaljene er produsert i plastmaterialer. Endringene i hytta har også gjort at rammen har måttet rekonstrueres. For XF-modellene er akselavstander som tidligere, men for de lengre XG-hyttene er det minimum fire meters akselavstand. Bakakselfjæringen er ny og svingskiveposisjonen er endret.

FØRERPLASSEN: Med en helt ny og forbedret arbeidsplass blir hverdagen enda bedre for Daf-førere.

Også under skallet er det gjort mye for å forbedre luftmotstanden. Blant annet en bunnplate med integrerte luft-deflektorer. Selv hjulhusene er spesialdesignet med tanke på å optimalisere luftstrømmene. Totalt oppnås inntil 19 prosent bedre aerodynamikk med det nye hyttedesignet, ifølge Daf.

Bilene er utstyrt med LED-belysning som standard, og speilkamera er tilgjengelig som tilleggsutstyr.

Hytta

Innvendig finner vi også et helt nytt hyttedesign. Føreren skal kunne finne den optimale kjørestillingen ved at både førersetet og rattjusteringen er forbedret.

BEHAGELIG: Daf hevder at komforten i de nye store hyttene er best på markedet.

Foran føreren er det et nytt digitalt dashbord hvor det er mulig å gjøre førertilpassede innstillinger. Linjen i dashbordet fortsetter inn mot midten av bilen og her kan man få en skjerm til om ønskelig. Grunnfilosofien til Daf er hendene på rattet og øynene på veien, alle viktige funksjoner er derfor tilgjengelige via fysiske knapper for enkel betjening.

Passasjersetet kan slås sammen for å gi uhindret sikt gjennom det nye fortauskant vinduet som er tilgjengelig på passasjersiden. Dette vinduet er spesielt rettet mot biler som bår mye i bytrafikk. Sammen med et blindsonekamera vil førerens oversikt rundt bilen i et uoversiktlig trafikkbilde bli vesentlig bedre enn i dag. En annen fordel med det sammenleggbare passasjersetet er at det kan benyttes som nattbord når føreren ligger i underkøya. Begge setene kan bestilles med mulighet for å svinge rundt og gjøre det mer trivelig inne i hytta når den benyttes til å bo i på XG og XG+.

Køya er 220 cm lang i alle modellene og 80 cm bred i XG og XG+-modellene. Som tilleggsutstyr leveres en «relax Bed» som kan justeres. Videre er det et betjeningspanel for blant annet klima og lydanlegg, men også som kan aktivere speilkamera dersom man ønsker å se hva som skjer utenfor bilen. Under køya kan man velge mellom en eller to skuffer og ett eller to kjøleskap.

INSTRUMENT: Det nye instrumentpanelet tillater individuell tilpasning etter førerens ønsker.

Det innfellbare bordet i dashbordet er blitt enda større. Det er to koppeholdere og gode oppbevaringsmuligheter i hyller og skuffer.

Bedre kjørekomfort

Hele styresystemet er redesignet, men uten at de nå har fått en elektrohydraulisk styring som mange andre. Det vil etter hvert komme en helelektrisk styring slik at bilen kan få assistanse-funksjonalitet som trenger styrehjelp.

Støynivået skal også være meget lavt sammen med lite vibrasjoner og rystelser, forteller Daf.

Drivlinjen

Daf bygger videre på de velkjente Paccar MX-11- og MX-13- motorene. Disse er har fått en dreiemomentøkning på mellom 50 og 100 Nm i høyeste gir. Det betyr at den kraftigste motoren med 530 hk nå har 2550 Nm i alle de lavere girene og 2700 Nm i høyeste gir.

FORBEDRET: Motorene har fått en kraftig overhaling med bedret forbrenning ved at den har nye dyser, ny topp og en ny blokk samt ny stempeldesign. Her MX-13 motoren som har maksimalt 530 hk.

Motorene har fått en ny turbo som har bedre styring av luften, noe som gjør at momentkurven er flyttet nedover og har maksimalt moment allerede ved 900 o/min. Motorbremsen er oppgradert og har opptil 20 prosent høyere moment ved lavere turtall.

Daf har valgt å droppe manuell girkasse og leverer bilene nå kun med TraXon automatgirkasser, som også har fått ny funksjonalitet. Blant annet har den fått automatisk valg av startgir, bedret prediktiv funksjon og urge-to-move.

Serviceintervallet er økt til inntil 200.000 kilometer.

Klar for fremtiden

De nye kjøretøyene er klargjort for fremtiden og det er tatt høyde for ulike nye assistansesystemer. I tillegg har Daf nå oppdatering av motor, etterbehandlingssystemene og ECU-en trådløst. Bilene er utstyrt med en kommunikasjonspakke som gir en sikker oppkobling mot bilen.

FREMTIDEN: Prototype på en fremtidig hydrogenbil.

I tillegg er bilen konstruert med tanke på ulike alternative drivlinjer som batterielektriske og hydrogen-løsninger. Produsenten viste ved lanseringen fram prototyper på begge løsningene, men sier samtidig at batterielektrisk ligger 2–3 år fram i tid og hydrogen-løsningen er klar om minimum fem år. Begge løsningene er blant annet avhengig av lade- og fylle-infrastruktur.

Serieproduksjonen starter i oktober, og først ut vil det være 4x2 trekkvogner og chassis for deretter å starte med 6x2-biler. Ordrebøkene er allerede åpnet, og det spesielle er at det vil være kortere leveringstider på de nye bilene enn på dagens XF-modeller, som for øvrig fortsatt vil bli produsert

Powered by Labrador CMS