DOBBEL: DAF lanserer både nye XD og XF med elektriske drivlinjer under IAA.

DAF XD og XF elektrisk fra 2023

EINDHOVEN: Allerede under IAA vil det være mulig å bestille den elektriske utgaven av XD med inntil 500 km rekkevidde.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

DISTRIBUSJON: DAF XD er en typisk distribusjonsbil, her kan man optimalisere bil til å passe ruten den skal kjøre.

I likhet med resten av XD-serien vil også den elektriske versjonen ha stor fleksibilitet og mange muligheter. Først og fremst vil bilen kunne bli levert med 2,3,4 eller 5 batteripakker. Dette gir en kapasitet på mellom 210 og 525 kWt, noe som gir en rekkevidde på mellom 200 og over 500 kilometer.

Mange motoralternativer

DAF har valgt en konvensjonell løsning med motor montert mellom rammen og en mellomaksel. Det som er helt spesielt er at XD Electric får to ulike elektriske motorer, Paccar EX-D1 og Paccar EX-D2 som hver har tre kraftalternativer. Det betyr at den minste har 170, 220 og 270 kW, alle med 1200 Nm dreiemoment. Den minste kan leveres med alle batteripakke-variantene, mens de to største kan leveres fra tre til fem batteripakker. Den andre motoren kommer med 270, 310 eller 350 kW og har et dreiemoment på 1975 Nm. Det minste alternativet kan leveres med mellom tre og fem batteripakker, mens de to største får fire eller fem batteripakker. Bilen har en tretrinns girkasse.

Lading

EGENUTVIKLET: Paccar som eier DAF har utviklet sin egen drivlinje og teknologiske plattform for elektriske lastebiler.

For å kunne lade overalt har bilen en innebygd 22 kW AC lader. Men med inntil 325 kW DC-lading kan en bil med tre batteripakker lade fra 0-80 prosent på ca. 45 minutter. Med fem batteripakker kan batteriet lades fra 0-100 prosent på under to timer.

For å hjelpe kundene i gang med planleggingen av skiftet til elektrisk transport har Paccar utviklet egne skreddersydde løsninger for rutesimulering. De har også en egen serie med ladere som kunden kan få hjelp med å installere. Disse laderne er optimalisert for de nye XD og XF elektriske lastebilene samt LF og CF Electric. Laderserien består av ladere med kapasitet inntil 50 kW AC og 350 kW DC lading. I serien finnes også mobile ladere som gir større fleksibilitet.

Egenskaper

500 KM: Med hele fire ulike batteripakke-løsninger er rekkevidden mellom 200 og 500 kilometer.

For å skille de elektriske variantene har de blå striper i grillen og på lyktene, ellers er designet tilsvarende som med forbrenningsmotor. Innvendig har bilene ett eget digitalt dashbord som gir føreren spesifikt informasjon som er nødvendig under kjøring med elektriske biler. Navigasjonssystemet har innebygd informasjon om ladepunkter.

I likhet med andre DAF-modeller skal bilene være klargjort for det meste av påbyggsløsninger. Bilen kan bestilles med et elektrisk kraftuttak på 650V. Det er plass for å montere støtteben, eller montere sidelastere.

Produksjon og versjoner

Nye XD og XF Electric skal produseres i en ny produksjonshall ved fabrikken i Eindhoven. Serieproduksjonen starter etter planen i begynnelsen av 2023. Både XD og XF Electric vil være tilgjengelige som 4x2 trekkbiler og 4x2 og 6x2 chassis-versjoner. Bilene kan konfigureres med inntil 50-tonns totalvekt. Hyttestørrelsene er dag hytte og lav og høy sovehytte.

Powered by Labrador CMS