Tester hydrogen-elektriske lastebiler på offentlige veier

Hydrogendrevne brenselcelleelektriske lastebiler som bare avgir vanndamp kommer til å bli en viktig del av Volvo Trucks' nullutslipps produktportefølje. Nå passerer kjøretøyene en milepæl – å bli testet på åpne, offentlige veier.

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2022 viste Volvo Trucks sine brenselcelleelektriske lastebiler for første gang. Disse lastebilene, som ikke har eksosutslipp, bruker hydrogen til å produsere sin egen strøm om bord og kan kjøre lange distanser, noe som gjør dem godt egnet for lengre transportoppdrag.

Helena Alsiö, Vice President Powertrain Product Management i Volvo Trucks.

Nå har lastebilene blitt testet på offentlige veier for første gang. Men ikke hvilken som helst vei. For å gjøre det ekstra utfordrende ble testene gjennomført nord for Polarsirkelen, i ekstremt kaldt klima i Nord-Sverige.

– Lastebiler opererer sju dager i uka i all slags vær. De tøffe forholdene på offentlige veier i Nord-Sverige, med is, vind og mye snø, gir et ideelt miljø for testing, sier Helena Alsiö, Vice President Powertrain Product Management i Volvo Trucks.

– Jeg kan med glede fortelle at testene går bra og stadfester testene vi hadde gjort på forhånd, både digitalt og på vår lukkede testbane i nærheten av Göteborg.

Brenselcelleelektriske lastebiler drevet av hydrogen kommer til å bli spesielt godt egnet på lengre distanser og når batterier alene ikke er en valgmulighet, for eksempel i grisgrendte strøk uten lademuligheter.

Klare for levering i andre halvdel av tiåret

De brenselcelleelektriske lastebilene fra Volvo blir tilgjengelige i andre halvdel av dette tiåret. Tester med pilotkunder starter noen år før de kommer for salg.

For å fremskynde utviklingen har Volvo Group alliert seg med Daimler for å utvikle og produsere brenselcellesystemer som er skreddersydde til tunge kjøretøy.

300 kW

Volvos hydrogendrevne brenselcellelastebiler vil bruke to brenselceller med kapasitet til å generere 300 kW med strøm.

Grønt hydrogen er en ubegrenset ressurs som produseres ved hjelp av fornybare energikilder, som vind, vann og solen.

Powered by Labrador CMS