Kristiansand havn under pandemien. Foto: Kristiansand Havn.
Kristiansand havn under pandemien. Foto: Kristiansand Havn.

Rolig pandemi-kaos

Meldinger Moderne Transport har fått fra havnene, går innstillinger av fergeavganger til utlandet rolig for seg. Men for rederiene har det skapt betydelig ekstraarbeid forbundet med kansellering av reiser. Her kan du lese hvordan situasjonen oppleves i noen av fergehavnene under korona-pandemien.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Color Line har innstilt. Fjordline har etablert en ny linje med «Bergensfjord», som ser ut til å håndtere godsvolumet i regionen. Passasjerer er ikke tillatt på denne fergen, oppsummerer havnedirektøren i Kristiansand, Halvard Aglen.

– Hvilke tiltak har dere gjort?

– Vi har skiltet, slik andre offentlige aktører skilter. Vi høyner frekvensen på ute-inspeksjoner fra egen havnevakt, svarer han.

Aglen forteller videre at alle tiltak koordineres med rederiene og Kristiansand kommune, særlig med kommuneoverlegen.

– Det fungerer meget bra, slår Halvard Aglen fast. Havneadministrasjonen har heller ikke opplevd noen problemer når utenlandske passasjerer må returnere.

Holder igjen investeringer

Det er helt klart at Kristiansand Havn, som har to fergerederier og betydelig passasjertrafikk med disse, påvirkes når tilbudet stenges.

– Havnens egne vurderinger, er at vi forventer en kraftig nedgang på ferger og cruise. Usikker økonomi, gjør at det er stor fokus på kostnadskutt. I tillegg holder vi igjen investeringer, avslutter Håvard Aglen, havnedirektør Kristiansand Havn

Holdes orientert

– Hvordan er fergesituasjonen under pandemien i Larvik Havn?

– Color Line har som kjent stanset all sin passasjertrafikk. Det ordinære rutetilbudet mellom Larvik/Hirtshals opprettholdes, men da kun for godstrafikk, forteller havnedirektør Jan Fredrik Jonas.

– Hvilke tiltak har dere gjort etter at regjeringen bestemte at fergetrafikk fra utlandet skulle opphøre inntil videre?

– Color Line har egne rutiner og tiltak for dette, da dette er deres terminal – men vi holdes orientert, svarer han.

Beskytter kranførerne

– Når det gjelder den øvrige skipstrafikken, går denne som normalt. Men for å forhindre smitte, har vi innført svært strenge tiltak, særlig rettet mot våre kranførere. Dette for å sørge for at skipene skal bli håndtert. Vi sendte mandag 16. mars ut følgende informasjon til rederiene og agentene i havnen:

«Vi ønsker å informere om at vi nå har iverksatt alle de tiltak som vi på nåværende tidspunkt kan se er mulig for å opprettholde den operative krandriften i havna.

Kranførerne holdes helt separert ved skipsanløp, og det er iverksatt egne prosedyrer for håndhygiene i kranene.

Det er ikke operativt personell på jobb utenom ved skipsanløp.

Videre vil vi håndheve forskriftsmessig landlovsnekt, som ble innført fra og med kl. 0800 i dag, mandag 16. mars.

Vi står alle i en krevende situasjon, og vi gjør det vi kan for å sørge for at skipene som anløper blir operert som normalt».

Strömstad-fergene innstilt

Borg Havn i Ytre-Østfold, regnes ikke som noen stor fergehavn, men havnen har anløp av to ferger. Den ene går mellom Fredrikstad-Strömstad og den andre Skjærhalden (Hvaler)-Strömstad.

Borg Havn melder:

«Levering av gods og varer til Borg havn fortsetter. Regjeringens vedtak om å stenge norske havner fra mandag 16. mars kl. 08.00 gjelder ikke for godstransport, kun for internasjonal passasjertrafikk.

Fergene, Sagasund og Veslø II, som har seiling til Strømstad i Sverige kansellerte sine seilinger allerede før helgen».

Restriksjoner

Fjordline melder på sine nettsider:

«Koronaviruset (COVID-19) fortsetter å spre seg til flere land i Europa. For å begrense utbredelsen av viruset, kansellerer vi flere av våre seilinger. Vi oppfordrer alle som reiser til å holde seg oppdatert på råd fra helsemyndighetene i de landene der vi har anløp: Norge, Danmark og Sverige.

Gjester og ansattes sikkerhet er alltid vår høyeste prioritet og vi oppfordrer alle som er om bord på våre skip om å følge helseråd for å hindre en eventuell spredning av koronaviruset om bord på våre skip eller i våre havner og terminaler.

Danmark har stengt landegrensene sine, og Norge krever at alle som kommer reisende fra Danmark må i hjemmekarantene eller kan bli avvist ved grensen. Vi innfører derfor restriksjoner på hvem som kan reise på våre ruter mellom Danmark og Norge».

Seiler i Europa – inntil videre

Administrerende direktør i DFDS Seaways Torben Carlsen melder:

«Etter de seneste tiltakene som nå er iverksatt av flere europeiske regjeringer for å forhindre spredningen av COVID-19, har vi midlertidig innstilt avganger på ruten Oslo – København. Alle våre øvrige fergeruter i Europa seiler fortsatt til ordinære avgangstider. Da noen myndigheter har innført nye krav til innreise, ber vi deg vennligst om å ta kontakt med de lokale myndighetene i det landet du ønsker å besøke, før du starter din reise».

Mer info?

Powered by Labrador CMS