Bare halvparten bruker bilbelte

Lastebilsjåfører sluntrer unna.

Publisert Sist oppdatert

En fersk undersøkelse fra den svenske trafikksikkerhetsorganisasjonen NTF, basert på observasjoner av over 700 lastebilsjåfører, og intervjuer med over 200 av disse i perioden 2011 til 2013, viser at bare halvparten av lastebilsjåførene bruker bilbelte under kjøring, opplyser Volvo Trucks i en pressemelding.

De aller fleste oppgir at de bruker bilbeltet når de kjører sin personbil, men bare halvparten gjør det når de kjører lastebil. Unnskyldningen er at det er slitsomt, ubekvemt eller tidskrevende å ta på og av beltet.

- Med tanke på at bilbeltet kan være skillet mellom liv og død, er dette svært dårlige grunner for ikke å bruke beltet. Hos Volvo Trucks legger vi inn store ressurser på å utvikle ulykkesforebyggende systemer, men så lenge den menneskelige faktoren finnes som en viktig del av bildet, kan risikoene i trafikken aldri helt elimineres. Derfor vil jeg oppfordre alle transportfirmaer og sjåfører til å gjøre hva de kan for å forbedre trafikksikkerheten. Den aller enkleste måten å gjøre det på, er å benytte den kanskje aller viktigste sikkerhetsdetaljen om bord – bilbeltet, sier Carl Johan Almqvist, ansvarlig for trafikksikkerhetsspørsmål hos Volvo Trucks.

WHOs rapport om trafikksikkerhet i verden - Global Status Report on Road Safety 2013 – viser at sjansen for å overleve en trafikkulykke er dobbelt så stor for de som bruker bilbelte.  

I dag finnes det en lov med pålegg om å bruke bilbelte i 111 av alle land i verden. Siden 2006 gjelder påbudt bilbeltebruk i EU både personbil og lastebil.

- Om flere trafikanter bruker bilbelte, skulle over 7 000 liv bli spart innen EU hvert år. Her burde yrkessjåførene gå foran som forbilder, men slik er det dessverre ikke, sier Carl Johan Almqvist.

- I de senere år har bilbeltebruken økt, også hos lastebilsjåfører, men fortsatt er det alt for mange som ikke bruker det. Dette til tross for at både vår egen og annen europeisk forskning peker på at minst 50 prosent av de lastebilsjåførene som omkommer i trafikken, ville klart seg om de benyttet bilbeltet. Av de som mistet livet i trafikken hadde bare fem prosent bilbeltet på seg, sier Carl Johan Almqvist.

 

Powered by Labrador CMS