Fra 2020 ønsker posten å gå distribuere bare annenhver dag. Det kan få konsekvenser for avisene.
Fra 2020 ønsker posten å gå distribuere bare annenhver dag. Det kan få konsekvenser for avisene.

Vil ikke sponse avisdistribusjon

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener mediebransjen må forstå at staten ikke kan betale hundrevis av millioner kroner for å dele ut aviser.

Publisert

– Det er grenser for hvor lenge staten kan betale hundrevis av millioner kroner for å kjøre tilnærmet tomme postbiler over hele landet, sier Dale til Klassekampen, ifølge NTB.

Jon Georg Dale beroliger ikke avisbransjen.
Jon Georg Dale beroliger ikke avisbransjen.

Avisbransjen er redd for konsekvensene dersom Posten bare skal gå med post annenhver dag, slik de ønsker. 

15 prosent av landets papiraviser distribueres av Postens bud. Dette er i grisgrendte områder hvor det ikke finnes andre alternativer. 60 prosent av landets mediehus har over 30 prosent av sitt papiropplag distribuert av Posten, ifølge tall fra Landslaget for lokalaviser. 

Mediebransjen mener konsekvensene av forslaget er altfor dårlig utredet, og krever at regjeringen setter på bremsen. Men det kommer ikke til å skje, ifølge statsråden.

– Utgangspunktet for utredningen er å analysere de underliggende strukturelle utfordringene som en nedgang i postomdelingen kan medføre. Men vi mener at konsekvensene er ferdig utredet, sier Dale.

I 2016 sluttet Posten med lørdagsdistribusjon, og da fikk selskapet Kvikkas i oppdrag å dele ut aviser på lørdag. For dette ble de kompensert av staten med 90 millioner kroner i året. 

– Dersom regjeringen får flertall for sitt forslag på Stortinget om å halvere antall postdager i 2020, kan ikke mediebransjen regne med at staten punger ut med en tilsvarende kompensasjon, sier samferdselsministeren.