Kjører lastebil med personbil-bombrikke

Flere norske tungbileiere har lastebiler som kjøres med personbil-bombrikke. Dermed betaler de kun en liten del av det de skulle betalt ved bompasseringer.

Publisert Sist oppdatert

Dette ble klart da inspektører fra Statens vegvesen 5. januar avholdt kontroll på Taraldrud kontrollstasjon ved E6 nordgående sør for Oslo - en kontroll med hovedfokus på bombrikker.

Det er vanskelig å påstå bombastisk at feilregistreringen er gjort med vilje, men registreringen på nettet hos Autopass, som kan sees til høyre, er relativt informativ på forskjellen mellom bil over 3500 kg de med lavere vekt.

Flest norske uten abonnement

Etter å ha kontrollert fra tidlig morgen til klokken to mandag 5. desember på Taraldrud, var 201 norske og 52 utenlandskregistrerte tyngre kjøretøy kontrollert. Det ble skrevet ut gebyr på 8000 kroner til 48 norske og 10 utenlandske kjøretøyeiere for manglende brikke/ feil abonnement.

Det vil si at på Taraldrud var det en større andel av de norskregistrerte som ikke hadde orden på brikken enn andelen av de utenlandskregistrerte uten godkjent brikke/abonnement.

- Overraskende

- Det er overraskende at det var en så stor andel av de norskregistrerte som ikke hadde riktig abonnement. De med avtale bør gå gjennom abonnementet sitt og sørge for at det gjelder for riktig vektklasse, sier leder for utekontrollseksjonen, Geir Mjøsund, i Statens vegvesen region Øst.

Ved andre gangs kontroll uten godkjent abonnement for tungbil til norske bommer blir gebyret på 16.000 kroner.