Tar lagring i containere til nye høyder

Apilar Lager og Logistikksenter i Røyken åpnet nylig Norges første automatiserte containerhotell.

Publisert Sist oppdatert

Den 23 meter høye oppvarmede containerhallen på 3000 m2 rommer 1100 20-fots containere.

- Vi tar godt vare på gods og gjenstander om det så er gull, persiske tepper eller gamle og nye møbler, forteller daglig leder Arve Andersen.

Konseptet er automatisk innendørslagring i høyden med bruk av containere som verktøy.

- Så vidt vi vet, er dette nytt i Norden, sier Knut Engebretsen. Han har vært prosjektansvarlig for byggherre Ekjord AS som eier og driver Apilar Lager og Logistikksenter. Selskapet drev tradisjonell lagring under navnet Østlandske Container Lager i en av de gamle hangarene på Fornebu inntil de flyttet til Røyken Næringspark i april.

Mange fordeler

 - Alt kan lagres, men hovedtyngden av vareflyten er flyttelass og langtidslagring av møbler. Gjennomsnittslagring for en container er 300 døgn, sier Arve Andersen.

 Han forteller at lagring av containere innendørs har en rekke fordeler for kundene.

 - Det er enkel innlasting fra lastebil, risikoredusert løft opp i kran og plassering. Det automatiske systemet vet til enhver tid hvor den enkelte container befinner seg. Det er høy sikkerhet mot innbrudd og brann, og beskyttelse mot vann, kulde og kondens. Er det ikke behov for å leie en hel container, har vi i tillegg utviklet egne bur, som kun er en fjerdedel av en container, forteller Andersen.

 Ifølge Hovdan er Apilar det spanske ordet for å stable.

 Tunge laster

 Gulvet i lager og terminal må tåle tunge laster. Hver container veier åtte tonn, og hvor syv stykker stables oppå hverandre i høyden.

 - Kravet til retthet under fotplatene på containerne har en toleransegrense på maks fem millimeter, sier Andersen.

 I det hele tatt er det automatiske lagringssystemet pinlig nøyaktig. Traverskranene er programmert slik at de vet nøyaktig posisjon for hver container.

– Kranene går på skinner som hviler på søylene. Derfor må det være spesielle avstivninger i taket. Det skal ikke være mange centimetere med skjevhet i høyden før det gir seg utslag i nøyaktigheten på hvor åket treffer når det senkes på containerne, forklarer Andersen.