Verdens største til Gardermoen

Forsvarets logistikkorganisasjon har leid verdens største fly for å frakte utstyr fra Afghanistan. Torsdag lander flyet på Gardermoen.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag formiddag klokka 10.15 lander verdens største fly Antonov An-225 på Oslo Lufthavn Gardermoen. Flyet frakter 150 tonn forsvarsmateriell hjem fra Afghanistan.

– Dette flyet kommer med ti 20-fots containere og tre store kjøretøy. Kjøretøyene veier mellom 12 og 26 tonn og er rundt 10 meter lange, sier kaptein Jan Petter Archer fra Transport operativ seksjon i Forsvarets logistikkorganisasjon, ifølge OSLs nettsider.

Fraktet romferger

Flyet ble opprinnelig bygget på slutten av 1980-tallet for å frakt Sovjetiske romferger. Flyet er 84 meter langt med et vingespenn på 88,4 meter. Til sammenligning har verdens største passasjerfly, Aribus A380 en lengde på 72,73 meter og et vingespenn på 79,75 meter.

– Det er en historisk og spennende dag for oss. Vi tar imot verdens største sivile fly med stor entusiasme, og vet blant annet at det er mange flyinteresserte, flyspottere og ansatte har gledet seg til denne dagen, sier administrerende direktør ved Oslo Lufthavn AS Nic. Nilsen. 

– I 2010 hadde vi A380 fra Lufthansa på besøk, og det er den største maskinen vi har hatt her inntil i dag. Så dette synes vi er spennende og veldig moro, sier Nic. Nilsen.

- Den rimeligste løsningen

Containerne og kjøretøyene som kommer med flyet klassifiseres som sensitivt materiell, og kan derfor ikke sendes med land eller båt. Tre personer fra det norske Forsvaret vil følge transporten fra Afghanistan til Norge for å passe på det sensitive materiellet under hele transporten. 

– Det er en kombinasjon mellom pris og payload som gjør at vi valgte akkurat dette flyet. Dette er den rimeligste løsningen som garanterer at vi får med all den planlagte lasten på ca. 150 tonn. Det andre alternativet var å leie inn to Antonov 124 lastefly som normalt er i stand til å ta med 90-100 tonn hver, men på grunn av høy temperatur i Afghanistan er det lite trolig at de kan ta med mer enn 125 tonn last samlet, forklarer Archer, og legger til at det alternativet hadde blitt noe dyrere. 

Flyet ankommer Oslo Lufthavn  klokken 10:15 om formiddagen torsdag 19. juni.