– Satsing på vei og bane med bygging av infrastruktur er en forutsetning for et videre levegrunnlag for norsk næringsliv, og for at bedrifter som sliter skal komme trygt ut av koronakrisen, sier finansminister Jan Tore Sanner.

Storsatsing på jernbane

Jernbane er klar vinner i regjeringens forslag til neste års statsbudsjett med en jernbane- og veisatsing på henholdsvis 32 og 36,3 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jernbanesatsingen øker fra 26,8 milliarder i forhold til fjorårsbudsjettet.

Det er imidlertid verdt å merke seg at satsingen på jernbane gjelder kun persontransport. Det er også stor skuffelse innen transportbransjen over at gods ikke er nevnt med en setning i forslaget til neste års statsbudsjett.

Total bevilges 80 milliarder kroner til samferdsel.

Av de rundt 36,3 milliardene til vegformål går 5,8 milliarder til Nye Veier AS.

– Satsing på vei og bane med bygging av infrastruktur er en forutsetning for et videre levegrunnlag for norsk næringsliv, og for at bedrifter som sliter skal komme trygt ut av koronakrisen, sier finansminister Jan Tore Sanner.

Fra flikking til offensiv satsing

Å gå bort fra å flikke på jernbanen til en offensiv utbygging mener mange er et taktskifte i samferdselssatsingen.

Klokka 10 i dag kunne en stolt finansminister Jan Tore Sanner legge fram et optimistisk, koronapreget statsbudsjett for 2021 på ikke mindre enn rundt 1400 milliarder kroner. For øvrig det syvende budsjettet på rad dagens samlingsregjering er blitt enige om.

Regjeringen strammer imidlertid inn oljepengebruken til 313,4 milliarder kroner neste år, 90,9 milliarder mindre enn i år.

Finansministeren legger fram et annerledes budsjett enn det man trodde i januar. For å holde kontrollen på Covid-19 foreslå regjeringen 25 tiltaks-milliarder.

- 2021 vil fortsatt være preget av Koronapandemien, sier Jan Tore Sanner og understreker at både klimakrisen og andre kriser må løses.

- Vi er vitne til det mest kontraktive (et budsjett som demper veksten i norsk økonom) statsbudsjett noensinne, ifølge NHOs sjeføkonom, Øystein Dørum.

- Vegene er livsnerven i samfunnet vårt. De holder hjulene i gang, både for næringslivet og vanlige folk, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Statens vegvesen kan nå starte utbyggingen av flere vegprosjekter.

100 millioner til fylkesveger

Regjeringen foreslår 100 millioner kroner til fylkesveger, og som er svært avgjørende for næringstransporten.

- Selv om fylkesvegene er fylkeskommunenes ansvar, har en del av disse vegene mye næringstransport som kommer hele landet til gode, sier samferdselsministeren.

Powered by Labrador CMS