Verdensnyhet til Norge

Ferag Norge/Toppy og SSI Schäfer skal levere et nyutviklet helautomatisk logistikksystem for palleskift til Vectura, på Vinmonopolets nye sentrallager i Nittedal.

Når vin og sprit kommer inn fra hele verden til det nye norske lageret, må ”urene” og dårlige paller skiftes til ”rene” før produktene kan sendes videre inn i systemet. Italienske Toppy har produsert linjen som skal installeres på lageret i Nittedal, og under CeMAT ble løsningen presentert på en TV-skjerm.

Toppy har satset på løsninger for skifting av paller uten å flytte på produktene. Ofte gjøres dette ved å legge produktene inntil støttevegger og snu alt opp ned slik at pallen ”fristilles” og kan byttes, men denne metoden kunne ikke benyttes for Vectura/Vinmonopolets edle dråper.

Byttes fra undersiden

I stedet føres pallen med varene inn i en installasjon som støtter opp fra sidene. Et sett med tynne gafler går deretter inn i sporene på europallen, og holder varene stødig. Den ”urene” pallen senkes ned og forsvinner, mens en ny ”ren” pall heves opp til produktene.

- Det som er viktig i denne prosessen er at produktet står stille, sier Tore Wold i Ferag Norge.

Løsningen har en kapasitet på 75 palleskift i timen, men Moderne Transport får opplyst at den norske kunden neppe har behov for å bytte mer enn 60 i timen. Litt spesiell blir for øvrig den norske installasjonen.

- Maskinen som kommer til Norge er faktisk den første som produseres, sier Wold.

God referansekunde

Toppy og Wold er godt fornøyd med avtalen som er på ”mer enn” 100.000 euro, og for at de nå vil bruke Vinmonopolets nye sentrallager som referanse i jakten på nye kontrakter.

Ferag Norge AS skal stå for støtte under installasjonen i september/oktober og service på maskinen.

SSI Schäfer leverer også den øvrige lagerløsningen til Vectura/Vinmonopolet.