Samlet Europas havner i Drammen

Den europeiske havneorganisasjonen (ESPO) valgte Drammen som vertshavn da de skulle på sin årlige befaring.

Publisert Sist oppdatert

Med på befaringen til Drammen var det med representanter for havnene både i Barcelona, Hamburg, Thessaloniki, Rotterdam, Algeciras, Turku, Antwerpen og Amsterdam, opplyser Drammen Havn i en pressemelding.

European Sea Ports Organisation (ESPO) er et nettverk for ulike havner i Europa med hovedbase i Brüssel. ESPO representerer havnemyndighetene, havneforeninger og havneadministrasjoner av havnene i 23 medlemsstater i EU og Norge på EU-politisk nivå. I tillegg er Island og Israel med som observatørmedlemmer. Organisasjonen har som mål å påvirke offentlig politikk i EU for å oppnå en sikker, bærekraftig og effektiv havnesektor.

Det var ESPO-komiteen for intermodalitet, logistikk og industri som besøkte Drammen havn mandag 25. og tirsdag 26. april med Norsk Havneforening som arrangør og Drammen havn som vertskap i regi av assisterende havnedirektør Ivar Vannebo.

– Det var veldig hyggelig at Drammen sa ja til å stille som vertskap for den europeiske delegasjonen. På denne måten får vi vist komiteen en norsk havn og samtidig komme med innspill om hva vi mener kan fremme de norske havnenes interesser ute i Europa, sier rådgiver Johanne Solheim i Norsk Havneforeningen som har 49 medlemshavner rundtomkring i Norge.

Ordstyrer i komiteen, Wolf von der Mosel, som er markedssjef ved giganthavna i Hamburg, var veldig fornøyd med besøket som blant annet inneholdt en frisk båttur med «Christiane» til Holmsbu på mandag og et foredrag i Maritim Storstue ved administrerende direktør Preben Strøm i Subsea Valley på tirsdag.

– Komiteen har to større samlinger i året derav den ene alltid er i Brüssel mens den andre samlingen legges til en ekstern havneby. Det gir oss en mulighet til å få lære mer om de ulike havnene og byene samt å dele erfaringer med hverandre. Tidligere har vi besøkt store havner som Bilbao og Hamburg med 1800 ansatte, mens vi denne gangen har fått innsikt i hvordan en mindre havn som Drammen opererer, sier von der Mosel.

Politisk rådgiver i ESPO, Eugenio Quintieri, påpeker at organisasjonens fokus nå er på miljø og bærekraft.

– Det er et ønske og et behov i samfunnet for mest mulig miljøvennlige og «grønne» havner, og det er noe vi i ESPO også er veldig opptatt av, sier Quintieri.