Du blir ukonsentrert av usunn veimat

Tre av fire sier de har vært ukonsentrerte bak rattet som følge av at det var lenge siden de hadde spist.Les hvordan duspiser best for å ivareta trafikksikkerheten.

Publisert Sist oppdatert

Resultatene kommer frem i en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført i juni 2013, av Respons Analyse for Statoil Fuel & Retail.

-  Klart man skal kose seg og ta litt andre valg i ferien enn ellers i året, men ved å begrense fett- og sukkerinntaket blir maten enklere å fordøye uten de store blodsukker-svingningene. Det betyr at du holder deg mer årvåken og konsentrert, sier ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen hos TheMa Nutrition.

Velger feil mat

Ifølge undersøkelsen er det mange sjåfører som tyr til sjokolade, cola og boller når de blir trøtte og ukonsentrerte. Men det er ikke denne type mat som skjerper årvåkenheten, heller tvert imot:
- Gjennom de ulike ukedagene bør du prøve å tenke helse i dine valg, og derfor begrense uheldig inntak av for mye energi, mye hardt fett og mye sukker. Dette gjelder også når du er på farten i sommer. Forsøk å få dekket de næringsstoffanbefalinger vi har ved å spise mer grovt og fiberrikt som korn og grønt, mer av de rene kjøtt- og fiskevarene fremfor farseprodukter, ”5 om dagen”, tre enheter av meieriprodukter og dessuten mer variasjon i både pålegg og grønttilbehør for å dekke vitamin- og mineralbehovet, sier ernæringseksperten.
 
Statoil Fuel & Retail har i samarbeid med Mathisen utarbeidet en brosjyre med forslag til sunne menyer basert på det som allerede finnes på stasjonene, til inspirasjon og veiledning. 

Usikre på næringsinnhold

Syv av ti nordmenn sier de ikke trenger veiledes til å velge sunnere alternativer på bensinstasjonen, mens halvparten svarer at de er usikre på næringsinnholdet i maten de kjøper på bensinstasjoner. Videre tror tre av ti at de ville valgt sunnere alternativer på bensinstasjoner hvis det var mer synlig og ble frontet bedre.
 
- De siste årene har vi hatt vekst i våre kategorier for sunn mat og dette er noe vi stadig jobber med å bli bedre på, men vi ser fortsatt at mange som er på tur velger mat de kan kose seg med framfor sunn mat, sier Jeanette Amara, kategorisjef Foodline i Statoil Fuel & Retail Norge.
 
Tidligere undersøkelser viser at nordmenn flest ønsker seg sunnere mat på bensinstasjonene, men det er få som velger sunt når de er der. 9 av 10 svarer at de spiser mindre sunt på bensinstasjoner enn ellers.
De siste årene har Statoil innført både salatbarer og fersksmurte baguetter for å gi kundene alternativer til pølser og boller. - Vi ønsker at kundene skal kunne velge selv, og tester ut nye produkter hele tiden. Hos oss skal du både få mat for å kose deg, og kunne velge et sunnere alternativ, sier Amara.