ASKO rustet for fremtidig vekst

- Vår ambisjon er å levere absolutt alt av varer til NorgesGruppens butikker og storhusholdninger, sier Per Tellef Arning ved ASKO. En nytt og moderne sentrallager – som er bygget ut med 25.000 m2 - baner vei for at ambisjonen kan gjennomføres.

Publisert Sist oppdatert

- I Vestby kan vi skilte med et fantastisk lager. Sammen med regionlager øst, samlastingsterminal og sentrallager disponerer vi nå 80.000 m2, sier Arning, adm. direktør ved ASKOs sentrallager i Vestby. Med et slikt praktanlegg er ambisjonene også klare for fremtiden:

I dag håndterer ASKO rundt 75% av varestrømmen. På få år har NorgesGruppens eget grossistselskap karret til seg stadig større del av “totalkaka”. Nå er det nesten bare meieriprodukter, øl og mineralvann som ikke distribueres gjennom ASKO-systemet.

- Vi har kapasitet til å også ta disse varene og vi mener det vil være mest miljøvennlig, fulle biler er god logistikk. Samtidig vil kundene få fordelen av one-stop shopping, sier Arning.

Stor utbygging

ASKO har forsynt det norske folk med matvarer siden 1866. I 2004 ble det etablert en ny lagerstruktur i Norge. I tillegg til 13 regionlagre etablerte grossisten et eget sentrallager i tilknytning til sitt største regionlager, i Vestby sydøst for Oslo. Allerede den gang lå det i dagen at lageret skulle bygges ut i flere faser, og man sikret at det var ekspansjonsmuligheter i alle retninger.

- I 2004 valgte vi å ikke automatisere, for å redusere risiko. Men i forbindelse med fase to automatiserte vi og økte kapasiteten, sier han og sikter til den nylig gjennomførte bygge- og installasjonsprosessen.

Noen summer vil han ikke ut med etter å ha utvidet med 25.000 m2 og fått det ferdig møblert med høyteknologisk hard- og software fra systemintegratøren Swisslog.

– Det har kostet blod, svette og tårer, sier han hemmelighetsfullt og smiler.

Tidsklemma

Å bygge sentrallager tvang seg frem på starten av 2000-tallet. Før sentrallagerets tid slet ASKO med varer som var gått ut på dato og varer de ikke fikk omsatt. Men det har også gitt utfordringer. Spesielt har tidsfaktoren blitt kritisk. Fra ordre legges inn til avgang ved regional rampe regner ASKO normalt 24 timer. Når alt også skal kjøres direkte ut fra regionlager, sier det seg selv at tiden kan bli knapp for å rekke å få sendt varer fra Vestby til for eksempel Trondheim tidsnok til at de rekker å være med på ASKO bilen som tar varene videre ut til Kiwi-butikken i Namsos.

Mister Bunnpris

Etter å ha bygd ut sentrallageret har ASKO rustet for fremtiden, men har fortsatt arealer å utvide på – også i høyden. ASKO leverer til ca. 1800 butikker og står for ca. 40% av det som omsettes på det norske dagligvaremarkedet. Andelen vil riktignok synke litt fra nyttår, da Reitan-gruppen (Rema 1000) overtar leveransene til Bunnpris-kjeden.

- Vi skal tygge oss opp igjen raskt, sier Arning selvsikkert på vegne av NorgesGruppen.

Dagligvarelogistikk er ikke ulik mye annen logistikk. En liten del av varene står for mesteparten av omsetningen.

- Vi har rundt 22.000 artikler, hvorav et par tusen står for ca. 80% av omsetningen. For å illustrere så leverer vi 27 ulike sennepstyper til Ultra på Bryn. Da sier det seg selv at det selges et begrenset volum av “den spesielle lutefisk-sennepen”, illustrerer han.

Smalere på regionnivå

Her er vi også inne på sentrallagerets grunnleggende funksjon i ASKO-systemet. De såkalte “melk og brød”-varene kjøres rett til regionlagrene, mens de lavfrekvente varene kjøpes inn til sentrallageret og distribueres derifra ut til regionlagrene.

- I de tilfellene vi ikke får fulle biler fra leverandør inn til regionlager, kjøper vi heller samlet inn via vår samlastingsterminal, forklarer Arning.

Etter å ha utvidet sentrallageret med 25.000 m2 på det nye sentrallageret har man ikke bare forenklet og effektivisert eget plukk, det har også åpnet for rasjonalisering ved regionlagrene. Med økt kapasitet har flere varer blitt flyttet til sentrallageret, og med smalere sortiment øker effektiviteten også ved regionlagrene, påpeker Arning.