- Truer sjåførene til lovbrudd

Både norske og utenlandske bileiere krever så mye av sjåførene sine, at de er nødt til å begå lovbrudd, forteller Vegvesenet-kontrollør.

Publisert Sist oppdatert

Under helgens kontroller på Krossmoen kontrollstasjon i Rogaland, ble to av ti kontrollerte biler anmeldt for brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelsene. Vegvesenet ser med bekymring på det presset enkelte sjåfører lever under.

- En bekymring er å melde om er bileiere som utnytter sjåfører på kjøre- og hvilesystemet og truer dem til lovbrudd, opplyser kontrollør Alf Jarle Bergene.

Viste SMS

Blant de to som ble anmeldt i helgen var en utenlandsk sjåfør, som utrykte sin frustrasjon til kontrollørene over kravene bileieren setter.

- Han var veldig frustrert, og fortalte at han kunne bevise at han ble presset av arbeidsgiveren. Han viste fram en tekstmelding med instruksjoner fra bileieren som ville være umulig å klare samtidig som hviletidsbestemmelsene skal overholdes, forteller Bergene til AT.no.

Selv om ansvaret til syvende og sist uansett ligger hos sjåføren, har Bergene forståelse for sjåførens frustrasjon. 

- De forteller at de ikke har jobb når de kommer hjem om de ikke når den og den ferga. Vi kan jo ikke være sikker på at det faktisk er sånn, men de utviser en veldig frustrasjon, og det forstår vi. Det er en forferdelig uting, og vi ser det dessverre gang på gang, sier Bergene.

Også norske

Denne gangen var det snakk om en utenlandsk sjåfør og utenlandsk bileier, men ifølge Bergene ser de også at norske eiere kommer med urimelige krav til sjåførene. 

- Det hender at det er snakk om norske selskaper også, på alle nivåer, sier Bergene.

Helgens kontroll avdekket også andre mangler. Tre biler hadde tekniske feil, mens én ikke hadde sikret lasten godt nok og måtte utbedre det før han fikk kjøre videre. 

To biler fikk også kjøreforbud på grunn av langt overheng på lastebilen.