Illustrasjonsbilde.

Ber bedrifter underskrive på seriøs varetransport

Godsalliansen lanserer opprop med mål om å fremme seriøse transportaktører og få farlige vogntog av veiene.

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Useriøse aktører utgjør en fare langs veiene og utkonkurrerer seriøse aktører gjennom å spare penger på utstyr og å underbetale sjåførene, sier Johnny Hansen, leder i Godsalliansen og forbundsleder i Norsk Sjømannsforbund.

Inspirert av en rekke enkeltbedrifter som Kaffemestern i Tromsø og Restaurant Lofotmat i Henningsvær, har Godsalliansen laget et opprop. Der kan bedrifter forplikte seg til å bruke seriøse transportaktører, samt at de krever strengere regler, hyppigere kontroller og kraftigere sanksjoner for de som bryter reglene.

- Hvis en utenlandsk arbeidsgiver betaler langt under det en sjåfør har rett på mens han kjører i Norge, er sjansen for å bli tatt forsvinnende liten. Og om de blir tatt, er straffen å betale det sjåføren egentlig har krav på. Det er som å bli tatt for sniking på toget og straffen er å betale billett, sier Hansen.

Godsalliansen

Består av 14 medlemmer innen sjø-, jernbane- og veitransport som arbeider med godsoverføring fra vei til sjø og bane.

Medlemmene er: Norsk Sjømannsforbund, Norges Sjøoffisersforbund, Det Norske Maskinistforbund, Maritimt Forum, Kystrederiene, Norske Havner, Sjømat Norge, Vy, CargoNet, Norsk Lokomotivmannsforbund, Norges Jernbaneforbund, Miljøstiftelsen Zero, Norges Lastebileier-Forbund og Yrkestrafikkforbundet.

Målet med oppropet er både å bevisstgjøre bedrifter og organisasjoner om den makten de har som kunde, til å påvirke hva slags aktører som får transportoppdrag. Samt å skape et politisk press om å få bukt med problemet med bøter og straff som faktisk svir for de som bryter reglene.

- Så lenge disse vogntogene kan kjøre langs veien med manglende utstyr og ulovlig lav lønn til sjåføren uten å bli straffet for det, vil de presse ned prisene. Det rammer seriøse aktører innen biltransport, samt gods på både sjø og bane, sier Hansen.

Godsalliansen oppfordrer alle til å dele oppropet, samt bedrifter og organisasjoner til å skrive under. Oppropet er på Godsalliansens nettside.

- Det er mye som må gjøres på flere fronter for å få farlige vogntog av veiene, men dette er et konkret bidrag som alle som bestiller varer kan gjøre, sier Hansen.

Powered by Labrador CMS